Читај ми!

Извештај Стејт департмента: Српске јавне финансије транспарентне

Србија је на списку земаља чија је транспарентност у вођењу и управљању јавним финансијама оцењена позитивно односно препознаје се као земља чији грађани знају како се троши јавни новац, оцењено је у овогодишњем Извештају о фискалној транспарентности Стејт департмента, саопштило је Министарство финансија.

Министар Синиша Мали оценио је извештај као резултат свих до сада спроведених реформи у јавним финансијама.

Државни секретаријат САД-а сваке године од 2008. оцењује фискалну транспарентност земаља широм света, а као параметре за оцену ефикасности у јавном информисању о финансијским питањима земље узимају се доступност јавних буџетских докумената, њихова садржајност и поузданост, објављивање података о јавном дугу, транспарентност процеса доделе уговора и дозвола за експлоатацију природних богатстава.

Министар Мали истиче да је овогодишњи извештај одлична вест и да нам показује да успешно вођење јавних финансија не значи само добро управљање новцем грађана.

"Већ тај процес мора бити и апсолутно транспарентан јер грађани морају знати на шта се троши њихов новац и учествовати у томе механизмима за то предвиђеним", рекао је Мали након објављивања Извештаја.

Како је наведено у извештају, готово половина посматраних земаља, није испунила захтеване критеријуме, односно 69 земаља од укупно 141 је у овим процесима оцењено недовољно транспарентно.

Према речима Малог, ово није само један у низу финансијских извештаја без даљих ефеката, већ су ово и параметри на основу којих инвеститори бирају у које ће земље улагати.

"Овакви извештају цртају инвестиционе мапе капиталу, а у 21. веку привући новац у своју земљу је најважнија борба. Ми смо на добром путу и морамо одржати ниво директних страних инвестиција на високом нивоу како бисмо што безболније пребродили године које стижу", рекао је Мали.

Он је закључио да су за Србију од изузетне важности овакве повратне информације којима се потврђује да у свету не остаје непримећен наш напор и истинска посвећеност реформама које приводимо крају.

субота, 25. март 2023.
10° C

Коментари

Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом