Читај ми!

Бајатовић: Цена гаса иста до краја године, биће га читаве грејне сезоне

Све оштрије санкције Запада Русији затварају испоруке гаса, а нестабилност се прелива на цене. Директор Србијагаса Душан Бајатовић каже за РТС да неће бити поскупљења гаса до краја године будући да су постојеће количине већ плаћене. Истиче да ће тог енергента бити довољно читаве грејне сезоне, додајући да су набављене потребне количине мазута.

Руски председник Владимир Путин окривио је Немачку и санкције Запада за то што гасовод Северни ток 1 није у функцији. Са друге стране, према најавама из Брисела, министри енергетике земаља чланица ЕУ разматраће ограничење цена руског гаса који се допрема у Европу.

Душан Бајатовић каже да је уверен да то неће утицати на потрошаче у Србији и да ће бити заштићени целе грејне сезоне.

До краја године неће бити поскупљења гаса, јер су постојеће количине већ плаћене, што је одређено на највишем државном нивоу, Србијагас је само оперативац у том послу, истиче Бајатовић за РТС.

Како додаје, потрошачи ће бити заштићени до краја грејне сезоне јер за то имамо одговарајуће количине гаса.

"Држава Србија је на време размишљала, Влада је обезбедила потребна средства, Србијагас то сам не би могао да уради. Садашње резерве гаса, у Мађарској износе 360 милиона метра кубних у Мађарској и још 280 милиона у складишту Банатски двор", каже Бајатовић.

Напомиње да би требало до краја септембра да стигну одређене количине руског гаса које су предвиђене уговорима.

Бајатовић наводи да би кризни сценарио подразумевао 850 милиона кубних метара гаса ускладиштених у Мађарској и Србији а до краја грејне сезоне нам треба око милијарду и по кубика.

Према његовим речима, већ је набављена потребна количина мазута, додајући да би неке топлане могле да раде на пелет, а увео би се и план штедње.

Додај да је за грејање болница и школа обезбеђена је у великој мери замена за гас.

Говорећи о цени гаса, подсетио је да по садашњем уговору са Русијом Србија плаћа 368 долара по кубном метру. За последњи квартал ове године цена ће бити 420, за први квартал наредне године 430, а у следећем 388.

Србијагас тренутно индустрији продаје гас за 353 долара по кубном метру, а нешто је нижа за становништво.

О новом обрачуну гаса

Каже да иако се обрачун гаса променио, то није утицало на цену.

"Уводи се обрачун по киловат-сатима, како је сајту Србјагаса објашњено. Осамдест одсто нових уређаја за нови обрачун је уграђено, а комплетан посао ће бити готов до краја године. Грађанима ћемо давати на увид обрачун и у метрима кубним и у киловат-сатима", објашњава Бајатовић.

О намери Европске уније да ограничи и цену руског гаса, Бајатовић сматра да је са пословне стране то неразумна одлука.

"Из Москве је већ поручено да неће испоручивати гас по нетржишним ценама, сматраће то вишом силом и неће поштовати уговоре. Један крак гасовода преко Украјине је искључен вољом Кијева, други ради, Јамал-Европа је под санкцијама, а 'Северном току 1' недостаје исправна турбина", констатује Бајатовић.

Указује на то да нема довољно бродова и терминала течног нафтног гаса који би могли да надокнаде недостатак руског гаса у ЕУ.

Како додаје, азијско тржиште гута све руске испоруке гаса, нафте и угља па Москва неће трпети због одлуке Брисела.

субота, 01. април 2023.
10° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно