Читај ми!

Уочи преговора о минималцу – колико траже синдикати, а шта нуде послодавци

Од 15. августа до 15. септембра синдикати и послодавци имају рок да се договоре о повећању минималне цене рада. У супротном, одлуку ће донети Влада. Осим повећања минималца, држава за јесен најављује и двоцифрено повећање пензија и плата у јавном сектору. Све то, кажу, у процентима знатно изнад раста инфлације.

Синдикати и послодавци за сада су у једном сагласни: тешко да ћемо се договорити. Што се захтева једних и могућности других тиче – раскорак никад већи. Минимална просечна зарада сада је 35.000 динара.

"Из јуна по ставкама које чине минималну потрошачку корпу то је износило 51.340 динара. Све што је близу те суме, а апсолутно смо сигурни да то неће бити толико, али смо исто тако свесни тога да не може да буде ни 40.000", каже Горан Милић из Савеза самосталних синдиката Србије.

"У анкети су послодавци рекли да су спремни да повећају минималну цену од 9 до 12 одсто", каже Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије.

Оно што је нама намера је да идемо на двоцифрено повећање минималне зараде, дакле под условом да се синдикати и послодавци не договоре, да то буде зарада која ће досећи ниво од 40.000 динара, каже министар финансија Синиша Мали.

Више од 68 одсто анкетираних послодаваца сматра да је неопходно повећање минималне зараде, што је за 5 одсто више него претходне године.

"Повећање минималне зараде, вуче и гура све просечне плате горе у Србији, што је добро. Такође отвара велику рупу код послодаваца и ми ћемо изаћи са тим да тај износ којим би послодавци повећали минималац покрије држава. Кроз повећање неопорезивог дела дохотка, кроз смањење доприноса", каже Мали.

Синдикати би радије да се стопе доприноса не дирају, већ да растерећење иде науштрб пореза на зараде. Иако им договор не иде од руке, синдикати и послодавци су око једног готово сагласни.

Синдикати ће у сваком случају тражити под број један да та цена важи буквално од септембра, каже Милић.

Да се два пута по мање повећава минимална зарада, а не одједном како то синдикати траже да буде 30, за трећину више него што је сада, рекао је Атанацковић.

Минимална цена рада сада је 201 динар по сату, према последњим најавама надлежних простора има за раст од 14 одсто, док би се пензије повећале за 20,2 одсто, а плате у јавном сектору од 12 до 25 процената, колико би добили запослени у Војсци.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво