Читај ми!

НБС: С банкама договорен мораторијум на раст цена услуга

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да је са банкама постигнут договор да у наредних годину дана, почев од 1. септембра, не повећавају цену услуга, а да оне банке које су их повећале од 1. јануара 2021. године снизе висину тих услуга за 30 процената, али не испод нивоа на коме је цена услуга била пре повећања.

Јоргованка Табаковић је додала да је Извршни одбор НБС донео две одлуке које се тичу банкарских услуга, а које ће додатно заштитити животни стандард грађана.

Нагласила је да ће банке убудуће бити обавезане да централној банци унапред најаве намеру да мењају цене својих услуга, уместо да као до сада слободно одлучују о томе.

Табаковићева је додала да ће НБС на исти начин учествовати и у одлучивању о свим ценама које утичу на потрошачку корпу.

Народна банка Србије претходно је саопштила да је повећала референтну каматну стопу на три одсто. Пројекција раста БДП-а за ову годину и даље је 3,5-4,5 одсто, наводи НБС.

НБС од маја купила 1,125 милијарди евра

Гувернерка Табаковић изјавила је да је НБС од маја до сада на девизном тржишту купила 1,125 милијарди евра, јер је понуда евра већа од тражње.

"Пре два дана са људима из Фича смо имали разговор и питали су нас одакле тај прилив. Одговорили смо да је од директних страних инвестиција, извоза и од туриста који плаћају картицама", рекла је гувернерка на конференцији за новинаре.

Табаковић је најавила да ће наредне среде изнети актуелне податке о инфлацији у Србији и пројекцији кретања инфлације у наредном периоду.

"Сви смо померили помало пројекције, јер инфлација у почетку није изгледала тако истрајно, али се надамо најобљем, зато што видимо да успорава у свету", истакла је Табаковићева.

петак, 29. септембар 2023.
27° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"