Читај ми!

Које услове млади морају да испуне како би подигли стамбени кредит

Генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић наводи за РТС да стамбени кредит не може да се подигне без уговора на неодређено време – сталног запослења. Значи, морате да будете кредитно способни за такво нешто, морате да се обавежете да ћете у наредних 15, 20 година плаћати своју месечну рату, наводи Васић.

Када размишљају о осамостаљивању, млади изводе рачуницу – хоће ли моћи то да изнесу. Чак и многи који имају посао и не беже од рада, тешко одлазе из куће родитеља, јер не могу финансијски да издрже самосталан живот.

Подаци Кровне организације младих Србије кажу да тек око 10 одсто младих станује у свом стану, већина од готово 65 одсто живи у породичном дому, а више од 20 одсто у изнајмљеном стану.

Забрињавају, кажу у КОМС-у, и подаци о месечним зарадама младих, па се отварају и питања колико млади прибегавају кредитима и зашто то најчешће чине. 

Многи нису у могућности ни кредите да подижу јер не могу да испуне услове за то, или не могу да поднесу месечне рате уз све трошкове живота. Тако 22 одсто младих има месечну зараду испод просечне, око 18 одсто изнад просека, а чак 58 одсто младих не зарађује, мада Кровна организације младих напомиње да је међу анкетиранима велики број средњошколаца и студената, али да су подаци, без обзира на то, свакако забрињавајући. 

Владимир Васић наводи да стамбени кредит не може да се подигне без уговора на неодређено време – сталног запослења.

"Оног тренутка када имате уговор на неодређено време – сталан континуирани посао ви се можете упустити у аплицирање за кредит и банка ће проценити да ли ћете добити кредит или не. Значи, морате да будете кредитно способни за такво нешто – ви морате да се обавежете да ћете у наредних 15, 20 година плаћати вашу месечну рату", наводи Васић.

Указује на то да добар део младих ради у ИТ сектору и да су управо они често корисници банкарских услуга пре свега готовинских али и стамбених кредита, будући да имају стално запослење и да су им примања изнад просечних.

За све остале који нису у тој категорији, који немају запослење за стално, каже, поједине банке нуде неке погодности.

"Ако је неки краћи временски рок на одређено време можете да узмете неки други кредит, на пример готовински кредит, кредитну картицу. Ако је на пример уговор на 36 месеци у неким банкама ви можете да добијете готовински кредит, али он мора да се заврши, исплати последња рата након 36 месеци, ако је такав уговор", наводи Васић.

Међутим, додаје он, "ако нисте сигурни са вашим послом увек је савет да добро размислите пре него што узмете кредит".

Упитан да ли можемо подићи чекове уколико немамо стално запослење одговара: 

"Морате да имате кредитну способност, али у принципу чекове можете да добијете ако немате уговор на неодређено време али морате да депонујете неки одређени износ као гарант да ћете кад доспе тај чек имати новца да платите, односно да плати банка у ваше име", објашњава Васић.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара