Читај ми!

Јефтинији гвожђе, челик, дрвна грађа - може ли пасти и цена станова у новоградњи

Цена гвожђа, челика, дрвне грађе последњих месеци пада. Тај тренд прати и цена бакра, који је најјефтинији у последњих 17 месеци. То је допринело стабилизацији цена некретнина, али на појефтињење новоградње у скорије време не треба рачунати, кажу стручњаци.

Пре три месеца бакар је коштао више од 10.000 долара по метричкој тони, а данас између 7.500 и 8.000 долара. Неизвесност због рата у Украјини и негативни сигнали на тржишту, сматрају стручњаци, условили су пад цена метала и дрвне грађе. Прогнозе су да ће тражња за тим производима у наредном периоду бити мања.

Бојан Станић из Сектора за аналитику Привредне коморе Србије каже да последњих недеља расте вероватноћа да ће се у Европи и генерално на глобалном нивоу десити рецесија.

"Али с друге стране и најаве Кине да неће моћи да обезбеди подстицајна средства својој производној индустрији као што је то чинила 2008, 2015. и 2020. године када су исто кризе задесиле свет, него да ће овога пута та средства искористити да попуни минусе у својим локалним касама", каже Станић.

На стовариштима кажу да робу све теже набављају и да се на неке испоруке чека и по неколико месеци. Уз то, цене се мењају готово на недељном нивоу.

"Арматура је тренутно 130 динара по килограму, а блок који је био прошле године 37-38 динара, сада је преко 70. Шљунак је скочио 30 посто. Гвожђе је сада у реду, највећи проблем је сад реализација тих производа које смо наручили", каже Младен Лучић, представник "Лукома" из Мајура код Шапца.

Веће појефтињење квадрата не треба очекивати

Појефтињење металских производа и дрвне грађе стабилизовало је цене некретнина, кажу стручњаци. Ипак, веће појефтињење квадрата не треба очекивати.

"Поскупело је све - од алуминијумске столарије, термоизолације, хидроизолације, опекарских производа, система за климатизацију", каже Душица Даковић, директор пројеката Нови Дорћол.

Арматура, тј. челик, каже Даковићева, користи се у фази изградње која се зове конструкција, а она учествује 15-20 одсто у укупној цени градње једног објекта, тако да појефтињење тј. поскупљење челика утиче на цену градње, али не у тако великој мери да сада грађани очекују да ће се цене станова и локала у новоградњи преполовити, као што је дошло до појефтињења челика.

"Како је дошло до наглог пада цене грађевинског материјала тако може нагло и да дође до наглог скока због нестабилног тржишта. Ми, такође, морамо да узмемо у обзир да су трошкови транспорта грађевинског материјала велики услед кризе", каже Јована Перић, координатор огласних саветника на порталу Сасоманге.

Истиче да не очекује да ће инвеститори и власници некретнина размишљати о смањењу цена. 

"И сада се види да цене квдрата у новоградњи иду до 10.000 евра и очекује се да ће тај тренд да се настави и у наредном периоду", каже Перићева.

Колебање цена метала и грађевинског материјала, оцењују стручњаци, повећаће опрез инвеститора приликом доношења одлуке о градњи. А цене некретнина и даље ће у највећој мери одређивати тражња, која је у Србији на високом нивоу. Поготово у већим градовима, попут Београда, Новог Сада, Ниша.

уторак, 23. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару