Читај ми!

Михајловићева: Струја треба да поскупи, зима без енергетског колапса

Министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је, поводом најаве председника Александра Вучића да када буде дошло до повећања цене струје да оно неће за становништво бити веће од 10 одсто, да струја треба да поскупи и додала да треба пустити институције да кажу које је поскупљење најодрживије у овом тренутку. Истакла је да Србија неће бити у ситуацији да има било какве врсте колапса или пада енергетског система током зиме.

Зорана Михајловић је рекла Танјугу да се раде "калкулације око поскупљења", у које су укључена министарства финансија и енергетике, као и ЕПС и Агенција за енергетику.

"Видећемо, председник каже да поскупљење треба да буде до 10 одсто. Хајде да пустимо те институције да кажу шта је најодрживије, за све у овом тренутку", рекла је Михајловићева.

Навела је да је Министарство енергетике за то да цена струје буде већа.

"Садашње цена је најнижа – не у региону, него у Европи. То нас онда тера у енергетском систему да много више користимо струју за рецимо хлађење него било који други енергент. И тако оптерећујемо електроенергетски систем који је и из других разлога оптерећен", изјавила је министарка.

Додала је да је министарство само због тога за то да цена струје, ипак, "оде мало горе", али да у исто време водимо рачуна о угроженом становништву.

"Спремили смо уредбе, биће повлашћених категорија које неће плаћати повишену цену", рекла је министарка.

"Зима без колапса"

Михајловићева је изјавила да Србија "неће бити у ситуацији да има било какве врсте колапса или пада енергетског система током зиме".

"За сада имамо уређен систем, и верујем да на зиму не би требало да буде проблема", рекла је министарка.

Додала је да данас Србија има мазута за више од 80 дана, бензина и дизела за више од 50 дана, а керозина и за још више.

"Држава се тиме бави већ годину дана. Важно је да направимо паметно подешавање, да не мислимо као увек да код нас мора да буде најтоплије. Дајте да водимо рачуна, да штедимо електричну енергију, да штедимо генерално", апеловала је министарка.

Оценила је да проблем који може да се деси је да нам не дође довољно гаса из Бугарске, да не можемо да повучемо довољно гаса из Мађарске, да се деси неки проблем у електроенергетском систему.

" У тим ситуацијама креће се на кризне планове и користи се мазут", рекла је.

О изградњи интерконекције Ниш-Димитровград

Говорећи о изградњи интерконекције Ниш-Димитровград истакла је да ће са капацитетом од 1,8 милијарди кубика од септембра 2023. године бити могуће да покрива 30 до 40 одсто потреба од још неког добављача.

"То омогућава сигурност Србији, да не зависи од оног што може да се деси, а са друге стране даје могућност да будемо транзитна држава за гас", рекла је министарка

Навела је да се ради убрзано и на интерконекцији са Северном Македонијом, документацији за интерконекцију са Румунијом, те да се разговара са БиХ.

"Хоћемо да радимо и са Хрватском. И онда би били повезани са целим регионом. Хајде да будемо ми безбедни, а да можемо да транзитирамо ми тај гас, па да још више будемо енергетски безбедни", поручила је.

Министарка је истакла да ће Србија увек бити безбедна, те да је само питање колико новца дајемо за то.

"Ако зависите од једног добављача, прилично сте условљени, не можете да бирате, ни да много преговарате", подсетила је.

Михајловићева је рекла да се воде разговори са Азербејџаном како би се сада потписали уговори за капацитете гаса за следећу годину, када интерконкција ка Бугарској буде у функцији.

"Да ли ће једним делом бити азебејџански гас, па делом ЛНГ из Грчке, од других трговаца. Битно је да имамо могућност, можда нећемо користи можда и хоћемо", рекла је.

"Резерве за 50 дана"

Михајловићева је навела да тренутно Србија из свог дела складишта гаса у Банатском двору има резерве за 50 дана.

"Значи све да стане, имамо за педесет дана да задовољавамо бар један део наших потреба", рекла је она.

Навела је да је проблем што је тамо могућност истискивања само пет милииона кубика гаса дневно, а потребе Србије зиму су од 11 до 13 милиона кубика.

"Зато складиштимо у Мађарској. Гас нам долази Балканским током из Русије.

Тако ћемо верујемо и када дође зима имати довољно гаса", рекла је.

Оценила је да је неопходно да Србија има своје подземно складиште гаса јер је складиште ван земље скупо, и на крају је питање да ли ће тај ваш гас бити за вас.

"Где нисте већински власник па баш и не управљате тиме, не можете све да одлучите. Наша жеља да ове године завршимо документацију за ново складиште гаса у Српском Итебеју, и да следеће године почнемо радове", рекла је министарка.

Оценила је да би изградња тог складишта трајала око годину и по, те да би ту могли да складиштимо гас за себе, а можда и за неке околне земље.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво