Читај ми!

Дневно у Србији никне 10 фирми чији су власници Руси, како покрећу бизнис и чиме се најчешће баве

Од почетка рата у Украјини, око 10.000 држављана Русије доселило се у Србију. Најчешће раде у ИТ сектору и живе у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу. У тим местима основано је готово 1.300 фирми, а процењује се да ће их у нашој земљи бити све више. Истовремено, Руси су постали и најчешћи гости у нашим хотелима – готово два и по пута их је више него раније.

У последња четири месеца сваког дана у Србији никне чак 10 фирми чији су власници Руси. Да избегну санкције, велике фирме уточиште су нашле у Београду. За једну од њих ради и Данил Сафрон. Београд описује као мешавину Тел Авива и Санкт Петербурга, са добрим условима живота.

"Овде сам од 8. марта, дошао сам јер радим у једној ИТ компанији, али наше муштерије са Запада су забраниле да радимо у Русији и моја фирма је изабрала Србију да пребаци свој бизнис. Када је реч о условима живота, јако је удобно, људи су фини, клима је блага, храна добра, није скупо као у Санкт Петербургу. Не, нећу се враћати у Русију, и верујем да ћу остати овде дуже време", прича Сафрон.

Ових дана у Београд ће се преселити још његових колега, мало их кочи папирологија. Помажу им специјализоване агенције. Једна таква која послује у Србији, а до које је РТС дошао преко Телеграм групе у којој комуницира хиљаде Руса, отвара рачун у банци за 50 евра, радну дозволу за 200, а фирму као ДОО за 350 евра – пише на њиховом сајту. За помоћ у отварању предузетничке радње наплаћују 150 евра, и управо је то најчешћи облик пословања које Руси бирају.

У периоду од 24. 2. до 24. 6. 2022. године, регистровано је оснивање 370 привредних друштава и 906 предузетника, чији су оснивачи из Руске Федерације. Четири претежне делатности, које је регистровао највећи број ових предузетника, јесу информисање и комуникације, иновационе делатности, образовање и остале услужне делатности.

Уз нашу земљу, Турска, Египат и Дубаи, Русима су међу најатрактивнијим дестинацијама за позиционирање посла.

"У Србију су дошли пре свега јер је Србија Русима најближа земља – језик, култура, братски односи, овде неће никада наићи ни на један ружан поглед, а камоли нешто друго, биће примљени као најпријатељскији народ. Ја сам сигуран да ће број породица које ће доћи са овим предузетницима и са оснивачима и онима који ће да раде у овим компанијама, сигурно бити много већи од 1. септембра и да ће се много деце и уписати и у српске школе и у стране школе које постоје у Србији", наводи Ненад Поповић, министар у Влади Србије.

Наруку Русима иде и уредба којом је Влада Србије недавно увела подстицаје, односно укинула доприносе и 70 одсто пореза на зараду за новонастањена лица, које послодавац запосли на пословима за које није лако наћи кадрове на домаћем тржишту. Та олакшица важи до краја наредне године, а услов је да им је зарада већа од 300.000 динара.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара