Читај ми!

У Паризу представљана кандидатура Београда за ЕКСПО 2027

Детаљна презентација досијеа Србије, поводом кандидатуре за организацију специјализоване изложбе ЕКСПО Београд 2027 / EXPO Belgrade 2027, одржана је у Паризу, током Генералне скупштине Међународног бироа за изложбе (Bureau International des Expositions BIE).

Досије о кандидатури садржи визију кандидата Специјализоване изложбе Експо 2027, детаље о предложеној теми, планираној локацији, искуству, очекиваном утицају, пројекцији броја посета, саопштио је Београдски сајам.

У самој презентацији, подршком, порукама и објашњењима компаративних предности Србије и Београда, учесницима Генералне скупштине обратили су се председница Владе Ана Брнабић, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, министар финансија Синиша Мали, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, главни урбаниста Београда Марко Стојчић и пројект менаџер Душан Боровчанин.

Изводљивост и одрживост пројекта кандидатуре и садржај и квалитет досијеа и презентације послужиће као основа за рад анкетних мисија БИЕ, које ће на лицу места и у најскоријој будућности, у свакој од земаља кандидата, пажљиво испитати сваки досије о кандидатури, и на техничком нивоу и у смислу тема које се истражују.

Коначно ће, у јуну 2023, по принципу једна земља један глас, 170 земаља чланица БИЕ тајним гласањем изабрати земљу домаћина Специјализованог ЕКСПО 2027/28.

Србија је 7. јуна поднела досије кандидатуре за организовање специјализоване изложбе под називом "Play for Humanity – Sport and Music for All" / "Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све", са планираним датумом одржавања од 15. маја до 15. августа 2027. године, и тако ушла у такмичење са другим земљама и градовима из целог света.

Том приликом, неизвесност са Београдом, са својим глобалним темама и универзалним порукама, поделила су још четири кандидата – градови Малага (Шпанија), Блумингтон (Минесота, САД), Пукет (Тајланд) и Сан Карлос де Барилоче (Аргентина).

Мали: Србија и Београд спремни да организују ЕXPO Belgrade 2027 

Поводом заседања Генералне скупштине Међународног бироа за изложбе БИЕ, током које је презентована кандидатура Србије за ЕКСПО 2027, министар екононимије Синиша Мали рекао је да су "Република Србија и Град Београд у потпуности спремни да организују манифестацију ''ЕXPO Belgrade 2027'', која би за нашу земљу имала огроман политички, економски, културни, туристички и спортски значај".

"То је истовремено сјајна прилика за јачање међународне сарадње и привлачење инвеститора из свих делова света у нашу земљу. Небројено пута смо се показали као добри домаћини и одлични организатори великих, реномираних, међународних манифестација и нема сумње да ће тако бити и ако будемо изабрани за домаћина специјализоване изложбе, ЕКСПО 2027", казао је Мали.

Министар финансија, који је и председник Радне групе за израду и подношење кандидатуре за Међународну специјализовану изложбу "ЕКСПО Београд 2027", подсетио је и да је предлог Србије да се изложба са темом "Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све" одржи у Београду од 15. маја до 15. августа 2027. године.

Синиша Мали је истакао и да је искуство које је наша земља стекла на светској изложби у Уједињеним Арапским Емиратима, која је завршена 31. марта ове године, од непроцењивог значаја.

"Интересовање за павиљон Републике Србије на светској изложби у Дубаију је било заиста велико, и ми смо ту прилику искористили на најбољи могући начин, да представимо наше привредне и технолошке потенцијале, креативне индустрије, туристичку понуду, науку, културу, уметност, историју", изјавио је Мали.

Синиша Мали је нагласио да је кандидатура за "ЕКСПО Београд 2027" још један показатељ колико се Србија променила и колико је напредовала, што је препознато и признато у целом свету, наводи се у саопштењу.

"Република Србија је економски, културни, туристички, спортски центар овог дела Европе и организација манифестације попут Специјализоване изложбе би то само још једном потврдила", закључио је министар финансија.

Матић: Србија место сусрета Истока и Запада 

Министарка Татјана Матић, изјавила је да је "Београд фаворит за ЕКСПО 2027".

"Наша земља је место сусрета Истока и Запада, раскрсница најважнијих путева, са огромним туристичким потенцијалом, центар којем гравитирају не само грађани региона, већ и целе Европе. ЕКСПО дуго није био на поднебљу Југоисточне Европе и сматрам да је престоница Србије фаворит за организацију ове изложбе", рекла је Матићева.

Као члан тима за презентацију досијеа, директорка Београдског сајма Данка Селић, оценила је да та кандидатура и презентација уверљиво говоре о томе да Београд "има искуство, знање и капацитете да један овакав пројекат реализује по највишим светским стандардима за овакав тип манифестација" и да би био "почаствован да вишедеценијском историјом својих великих и успешних изложбених приредби докаже да то жели, може и – гарантује".

Иначе, претходни специјализовани Експо одржан је у Астани 2017. године, а наредни је планиран за 2023. годину у Буенос Ајресу.

четвртак, 13. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије