Читај ми!

Нервоза на енергетском тржишту, захтев за плаћање у рубљама појачава страх

Годишња инфлација у Турској достигла је 61,14 одсто, што је нови двадесетогодишњи максимум. Рубља расте, долар је стабилан, а евро је у паду. Док цена нафте стагнира гас је скупљи 7 одсто. Нервозу на европском енергетском тржишту, додатно појачава бојазан од поремећаја снабдевања, јер стижу захтеви за плаћање гаса у рубљама.

Три балтичке земље - Летонија, Естонија и Литванија, од викенда су прекинуле увоз руског гаса. Због велике зависности од руског гаса, Словачка је прво наговестила могућност плаћања у рубљама, а потом саопштила да ће деловати у складу са одлуком Брисела. Став Брисела чека и Бугарска, а потврдили су - од "Гаспрома" им је стигао захтев за плаћање гаса у рубљама.

"Да ли ће постојати механизам да се плаћа у еврима и потом конвертује, чиме се вештачки подиже цена, остаје да се види. Ако испоруке гаса буду прекинуте, онда ћемо покушати да пређемо на алтернативно снабдевање," каже министар енергетике Бугарске Александар Николов.

Немачка Влада најављује да ће до краја лета моћи да стави рампу на увоз руског угља, а до краја године и нафте. Али за увођење ембарга на увоз руског гаса су категорични - мора бити постепен, јер тешко је брзо наћи другог снабдевача. Немачки гасни оператор, на годину дана је преузео управљње предузећем "Гаспром Немачка".

"Свакодневно радимо на стварању предуслова за ембарго, за независност од руске нафте, угља и гаса. Следећа мера би била смањење зависности руског утицаја на нафтну инфраструктуру, 54,2 одсто је удео руског 'Росњефта' у рафинерији у источној Немачкој", каже министар економије Немачке Роберт Хабек.

И док чланице Европске уније праве калкулације и траже нове изворе енергије, стручњаци упозоравају на економске последице које би донео прекид испоруке гаса из Русије.

"Сви овде на берзи би волели да кажу: нема више нафте и гаса из Русије, али знамо да је стварност другачија. Без те енергије, светла ће се угасити у многим предузећима, незапосленост ће расти и суочићемо се са још већим економским проблемима", истиче шеф анализе тржишта капитала на Франкфуртској берзи Роберт Халвер.

Поред Немачке, "Гаспром" је напустио и своја предузећа у Великој Британији, Чешкој, Швајцарској. Упркос неодлучности европских земља о даљем плаћању гаса и најава новог пакета санкција, свима гас редовно испоручују и у складу са постојећима уговорима.

четвртак, 23. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара