Читај ми!

Помоћ државе за нове чокоте - до 30 милиона динара за изградњу и адаптацију винарија

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, расписало је нови конкурс за опремање, изградњу и реконструкцију винарија, за произвођаче до 20.000 литара. На претходном јавном позиву, новац је за ту намену добило стотинак винара, уз 120 виноградара који су подигли нове засаде винове лозе. Држава на тај начин стимулише сектор виноградарства и винарства, један од најперспективнијих у Србији.

Двориште породице Видојевић из Злегиња, историја је у малом Жупског винарства. Чатмара са подрумом из друге половине 19. века, вински објекат саграђен пре Првог Светског рата и салонска кућа из 1935. године. Ниче нова винарија, од новца који је Милан прошле године добио од ресорног министарства.

"Већ петнаестак година се бавим производњом вина у изнајмљеном простору. Још неких десетак дана, употребна дозвола и овај први део да кажем инвестиције је приведен крају", истиче Милан Видојевић, винар из Злегиња.

Субвенције од државе, Смиљковићи су уложили у опрему, реконструкцију дела винског подрума и изградњу дегустационе сале. Подигли су нове засаде винове лозе, а граде и пут до својих винограда.

С добрим вином и развој туризма

"На западу те неке мање породичне винарије, они већи део своје производње продају на кућном прагу. Тако да смо ми зато се одлучили на тај корак да уђемо, да улажимо у вински туризам. Да изградимо и неких пар апартмана па тако да употпунимо, да кажемо ту неку нашу причу", планира Владимир Смиљковић, винар из Дренче.

Произвођачи могу да добију до 10 милиона динара за опрему и чак до 30 милиона динара за изградњу и адаптацију винарија.

"У овом тренутку је то позив за винаре. Међутим ми очекујемо да ускоро изађе и позив за подизање нових засада винове лозе. Желимо да у наредном периоду Србија порасте са аспекта броја хектара под виновом лозом и да заиста ми дођемо до тог свог потенцијала који имамо као виноградарска земља", очекује др Марко Малићанин, председник Савеза виноградара и винара Србије.

Пре две недеље министарство пољопривреде расписало је и јавни позив за помоћ произвођачима ракија.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара