Читај ми!

Док покушава да смањи енергетску зависност од Русије, Европом се шири незадовољство због цене горива

Из Брисела је потврђено да са српским властима раде на појашњењу да ли се санкције о забрани увоза нафте односе и на пословање руских компанија у Србији. Док Унија трага за решењима да смањи енергетску руску зависност, Европом се шири незадовољство због скупог горива, а на берзама влада нервоза и нестабилност.

У Шпанији је скупо гориво зауставило рибарење. У Француској су возачи камиона, таксисти, фармери и рибари блокирали нафтна складишта – сви траже помоћ државе.

У Европској унији нема сагласности за увођење енергетских сакција Русији, али у Бриселу су наставили разговоре о могућностима нових дотока гаса и нафте. До краја седмице најављују договор који ће свим чланицама осигурати снабдевање кроз заједничке залихе и обавезу да се до зиме 90 одсто попуне сва складишта.

"Главна тема је неопходност заједничке куповине, о којој данас постоји консензус, да се обавезе формирања залиха фиксирају на европском нивоу", каже француски министар за европске послове Клемент Боно.

Немачка министарка за европске послове и климу Ана Лирман наглашава да је јасно да морају што пре постати независни од руског увоза и тражити различите изворе.

"То је заиста заједнички циљ који себи постављамо са обновљивим изворима и енергетском ефикасношћу. Јасно је да су обновљиви извори енергије – енергија мира", рекла је Лирманова.

Истовремено, из Бугарске поручују да већ тестирају трасу гасног интерконектора са Грчком.

Бугарски премијер очекује да тим гасоводом обезбеде не само довољно гаса, већ и за трећину ниже цене од оних садашњих. Још је неизвесно и хоће ли сусед Србије продужити гасни уговор са Русима.

"Наравно, ако ствари крену на боље и не дође до оштрог рата и преговора у Украјини, 'Гаспром' ће бити део нашег микса у снабдевању", рекао је премијер Бугаpске Кирил Петков.

Влада Србије у сталном контакту са бугаским и руским партнерима

Гасовод "Балкански ток" је сада главни правац снабдевања Србије и Мађарске. Стручњаци подсећају да транзит гарантују међународни уговори и у случају да Бугарска одустане од куповине руског гаса.

"Она може да каже да неће да продужи уговор, али нама мора да пусти гас. Ми имамо међународни уговор и са Бугаском и са Русијом и са Турцима направљен за транзит гаса према нама. Ако се то и деси, ми се можемо снабдевати преко Украјине и Мађарске, дотоком гаса од Хоргоша, као што смо се снабдевали раније, пре 'Балкаског тока'", објашњава председник Удружења за гас Србије Војислав Вулетић.

Из Владе Србије поручују да су у сталном контакту и са бугаским и са руским партнерима и да је снабдевње свим енергентима стабилно.

Кажу, праве се кризни планови, а резерви бензина и дизела има за више од месец дана, гаса за аутомобиле и мазута за 88 дана.

У току је и набавка сирове нафте и повећање залиха гаса у складишту "Банатски двор".

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво