Читај ми!

Завршена посета Мисије ММФ-а Београду

Министар финансија у Влади Србије Синиша Мали одржао је завршни састанак са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), који предводи Јан Кес Мартејн, а која је боравила у Београду поводом друге ревизије актуелног аранжмана са Србијом. Циљ аранжмана је даље спровођење структурних реформи и одржавање макроекономске и финансијске стабилности, саопштено је из Министарства финансија.

На крају друге ревизије аранжмана, закључено је да се Република Србија добро изборила са кризом која је изазвана пандемијом ковида 19, те да је сада важно одржати макроекономску и фискалну стабилност, поготово у условима великих неизвесности које су изазване глобалним дешавањима, наведено је у саопштењу Министарства финансија.

Када је реч о актуелном аранжману, министар финансија Синиша Мали је истакао да је испуњен велики број циљева, те да је важно наставити са стуктурним реформама, а нарочито у домену јавних предузећа.

У том смислу, најважније су реформе предузећа из енергетског сектора, како би спремно дочекали наредну зиму, као и ефикасан менаџмент у тим предузећима, пише и саопштењу.

У контексту реформи, најављују, биће настављене активности на реформи Пореске управе, а у том смислу је изузетно важан пројекат нове е-фискализације, који подразумева да ће од 1. маја сви обвезници фискализације имати нове фискалне урећаје.

Они ће у реалном времену бити повезани са Пореском управом, тако да ће умногоме допринети борби против сиве економије. Осим тога, важан је и пројекат е-фактура, које ће за јавни сектор бити обавезне од 1. маја 2022. године, наводе из Министарства.

Тема посете је био и нови систем за обрачун зарада у јавном сектору "Искра", који ће у потпуности увести ред у систем зарада код корисника јавних средстава, што је један од реформских циљева.

Саговорници су се сагласили да је добро што је настављен прилив страних директних инвестиција, а поготово што се и тренутно одржавају разговори са великим инвеститорима, што је одличан показатељ стања наше економије.

Синиша Мали се осврнуо и на макроекономске показатеље, наводећи да је Србија прошлу годину завршила са привредним растом од 7,4 одсто, да је незапосленост у четвртом кварталу 2021. године била 9,8 одсто, што је на нивоу пре пандемије, као и да је јавни дуг под контролом.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво