Читај ми!

Почиње Сајам туризма – шта нас све очекује "између планина и мора"

Најзначајнија туристичка манифестација у земљи и региону – 43. Међународни сајам туризма, после једногодишње паузе, одржаће се од 24. до 27. марта. Слоган "Између планина и мора" позива љубитеље путовања да из богате сајамске понуде одаберу традиционално актуелна летовања на мору или планински туризам и активне туре.

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић истиче да су се Сајма туризма ужелели и туристички радници и туристи.

"Ово нам улива осећај оптимизма да поново можемо, и то први у овом делу Европе, да имамо Сајам туризма ове године и некако нам улива оптимизам да ће ова година бити боља и када је туристички промет у питању, јер заиста смо се сви ужелели да се вратимо на онај период од пре пандемије", каже Лабовићева.

Дејан Веселинов са Београдског сајма истиче да је Сајам туризма посебан доживљај.

"Људи који дођу на сајам, поред аранжмана које ће пронаћи за своје летовање или неки пролећни одмор, имају прилике да осете звуке, музику, да поразговарају са људима и да се директно упознају са туристичком понудом – то је много другачије него преко интерента", наводи Веселинов.

Туристичка понуда скоро целог света 

Указао је да је на Сајму туризма доступна понуда скоро целог света.

"Туристичке агенције наше домаће које наступају на Сајму, ове године их има и више него 2015. године, преко 40 туроператора и агенција ће представити своју понуду, али и велике националне туристичке организације – Грчка, Турска, Црна Гора, долазе нам из Туниса, Северна Македонија, Словачка, Румунија, Мађарска, Малдиви", додаје Веселинов.

Поред тога, истиче, на овај сајам долазе три нове државе – Малезија, Сао Томе и Принсипе и Ангола.

Поред тога, наглашава да је ове године акценат на туристичкој понуди наше земље.

"Под овим слоганом 'Између планина и мора', где се људи одлучују током лета за морске дестинације, али планине, реке и језера су нешто чиме је Србија богата и то је у оптицају. Представиће се све оно што Србија има да понуди и то је у хали 4, а у хали 1 су ове друге земље", наводи Веселинов.

Наводи да се упоредо са Сајмом туризма одржава и Сајам вина – 25. и 26. марта, као и Сајам хорека опреме – угоститељске опреме.

Да ли се туризам опоравио од пандемије

Марија Лабовић каже да је 2020. била изузетно тешка за туризам како домаћи тако и светски, али да је прошла година била боља.

"Гледајући према укупном броју долазака и ноћења имали смо пад од неких 30 одсто у односу на 2019. годину, која је била рекордна година и то иностраних туриста, што је, поредећи се са неким просеком Европе и света, добар резултат и говори нам да можемо очекивати ове године да достигнемо ту 2019. годину", навела је Лабовићева и додала да је је ово била и јако добра зимска туристичка сезона, као и да се инострани туристи враћају.

Позвала је све да посете Сајам туризма, где ће на једном месту имати комплетну понуду Србије. 

"Туристи лети бирају море, али ми их позивамо да бирају и Србију, ако не за цео, онда макар за део одмора", поручила је Марија Лабовић.  

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво