Читај ми!

Почела градња ауто-пута од Пожеге до Дуге Пољане

Радови на деоници Пожега – Дуга Пољана на ауто-путу "Милош Велики" почели су у присуству председника Србије Александра Вучића. Претходно, Вучић је боравио и у Сјеници где је почела изградња нове основне школе.

Уговор за изградњу те деонице Коридора 11, у дужини од 76 километара, потписан је крајем прошле године у Сјеници. Радове ће изводити кинеска компанија ЦРБЦ, а посао је вредан 1,5 милијарди евра.

Вучић је рекао да ће након изградње, Ариље, Ивањица, Нови Пазар, Сјеница бити повезани са Београдом, у будућности, нада се, и са Сарајевом, што ће значити нови живот за све људе из тог краја Србије.

Указао је на то да се отварају могућности за изградњу туристичких центара на Голији, Пештери, за довођење инвеститора, када се заврши и процес гасификације, за спајање људи из читаве Србије, али и Србије и Црне Горе. 

"Ово је огромна ствар за вас. До Пазара ће требати 20 минута, од Београда два сата лагане, сигурне вожње, све време ауто-путем. То је скоро невероватно, досањали смо сан о којем смо безброј пута причали", рекао је Вучић. 

"За четири године ћемо овај пут да завршимо. Дете које данас има 10 година, када буде имало 14 година имаће ауто-пут до Београда. То је од огромног значаја, пробудиће се цео овај крај", поручио је Вучић. 

Председник је истакао да је деоница од Пожеге до Дуге Пољане најтежа за изградњу не само у Србији већ у целом региону, пошто ће на укупно 76 километара, бити 27 км у мостовима и 24 км у тунелима.

Замолио је кинеске партнере који изводе радове, да убрзају извођење радова. 

Отправник послова у амбасади Кине у Србији Тиан Јиш изразио је уверење да ће изградња те деонице значајно допринети локалној привреди и уравнотеженом развоју региона. 

Деницом од Пожеге до Дуге Пољане наставља се изградња ауто-пута ка Бољару на граници са Црном Гором. Ауто-пут иде трасом Пожега–Ариље–Ивањица–Бољаре у дужини око 106 километара.

Деоница Прељина–Пожега–Бољаре је наставак пројекта изградње ауто-пута од Београда до Јужног Јадрана укупне дужине 258 километара.

Планирано је и да се од Пожеге изгради још један крак ауто-пута дужине око 60 километара до границе са БиХ. 

Сјеница добија нову школу

У Сјеници почиње изградња нове основне школе која ће, према најавама, бити најсавременији школски објекат у Србији и региону.

Председник Вучић, који је присуствовао почетку радова, рекао је да ће са новом школом, поред које је Дом здравља, уз ауто-пут који се гради, то бити "потпуо нова Сјеница".

"Нема у Београду школе каква ће бити овде", поручио је Вучић и најавио улагање шест милона евра у сјенички Дом здравља.

"Када имате најбољу школу у земљи, потпуно реновирани Дом здравља, а данас се покреће раднички камп за ауто-пут, јасно је да ће Сјеница живети у потпуно другачијем окружењу",  рекао је Вучић.

Навео је да му је муфтија рекао да, када би неко желео да буде фер, када би људи хтели поштено да кажу, толико улагања од Другог светског рата није било у Сјеници.

Председник општине Муниб Мујагић истакао је да су то стратешки важне ствари, које су у Сјеници чекали деценијама.

Муфтија Мевлуд Дудић рекао је председнику да онај ко прави школе подиже нове генерације, које ће бити подједнако образоване и одгајане.

У изградњу новог објекта Основне школе "Светозар Марковић" биће уложено више од 10 милиона евра, а средства је обезбедила Канцеларија за управљање јавним улагањима.

Школа ће имати савремену фискултурну салу, полуолимпијски базен, лабораторије, информатичке центре, а предвиђени су кошаркашки и одбојкаши терени и терени за мали фудбал. Планирано је и игралиште за децу предшколског узраста. 

Рок за завршетак радова је јун 2023. године.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво