Читај ми!

Канистери ублажили штету, како се изборити са нестабилном ценом горива

Поново расте цена нафте – барел је достигао и 109 долара. А на нашим пумпама од данас цене горива незнатно ниже, 20 до 50 пара, и поново може да се сипа и у канистере. Цене ће мировати – до следећег петка. Србија чека тумачење из Брисела да ли се санкције о забрани увоза нафте, односе и на НИС који је у већинском власништву руског "Гаспром њефта". Међународна агенција за енергију апелује да се смањи потрошња нафте.

Иако нафтне компаније и даље бележе повећану продају, на пумпама нема великих гужви какве су биле прошле седмице. Возачи кажу да залихе не праве, јер виде да горива има.

"Када дође пред крај резервоара, онда га пуним. Раније се причало пуним за 1.000 динара, сада се купује за онолико колико има", каже један возач.

Међутим, у Удружењу нафтних компанија Србије кажу да се на бензинским станицама и даље бележи већа куповина нафтних деривата.

"Лагеровање тих деривата нафте на неодговарајући начин је врло опасно, треба бити врло опрезан, где се одлажу те посуде – да ли су та места затворена. Треба водити рачуна о испаравању, да ли су на сунцу. Треба бити обазрив са тим", упозорава генерални секретар овог удружења Томислав Мићовић.

Пољопривредници дизел и даље сипају по повлашћеној цени од 179 динара за литар - али само на НИС-овим пумпама и уз потврду о регистрованом газдинству. Точење у канистер помоћ је ратарима који немају у близини пумпе.

"Ових дана смо се тешко сналазили за дизел. Два пута сам ишао на бензинску пумпу са трактором", каже Милан Гајић, пољопривредник из Јевремовца код Шапца.

Припремио је канистере. Иако каже да би било добро да може да се сипа и више, истиче да ни 60 литара, колико је одобрено, није лоше.

Ипак, пољопривредник из Сомбора Јосип Парчетић каже да је то довољно за некога ко ради 10, 20 јутара земље за један дан.

"Али ја који имам велике тракторе, резервор 230 литара, или комбајн - 400 литара резервоар, не морам вам ништа рећи. Обезбедили смо количине које ће нам за пролећну сетву бити доста. У принципу, ми о гориву зависимо у свему и без горива нећемо моћу функционисати. А сада да се можемо снабдети за цео живот ни то не можемо. И да ми код куће имамо 1.000 литара, ни то није безбедно, али ситуација је таква каква је", рекао је Парчетић.

Шта се дешава у свету 

Светско нафтно тржиште је нестабилно, цена барела поново расте. Ценовници на пумпама неких земља Европске уније мењају се и на дневном нивоу. У Немачкој кажу да је скупо гориво подигло трошкове превоза и угрожава привреду.

"Дизел је 2,3 евра. То је последња цена од синоћ. Сматра се веома високом и то је од почетка ових сукоба у Украјини раст цене негде око 40 посто", истиче Радојка Николић, главна и одговорна уредница магазина Бизнис.

Руско-украјински сукоб угрозио је на глобаном нивоу снадбевање енергентима. У циљу стабилизације Међународна агенције за енергију објавила је план у 10 тачака за смањење потрошње нафте.

Потрошачима у свету препоручује: мање путујте, спорије возите, делите превоз - један аутомобил за више људи, рад од куће. Градовима саветују да ограниче брзину, уведу тзв. дане без аутомобила и појефтине јавни превоз.

Рачунају да се тако потрошња може смањити 2,7 милиона барела дневно.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво