Читај ми!

Вучић: Од Београда до Голупца 2024. за 70 минута

Радови на изградњи брзе саобраћајнице Пожаревац–Голубац почели су код петље Пожаревац, у присуству председника Србије Александра Вучића. Поручио је да ће грађани, када тај пројекат буде готов 2024. године, од Београда до Великог Градишта стизати за мање од сат времена, а до Голупца за 70 до 75 минута.

Александар Вучић је у разговору са кинеским извођачима казао да ће прва деоница бити завршена до краја 2023. године.

Истакао је да ће брза саобраћајница бити важна за повезивање тог дела земље са Београдом и другим градовима.

Такође, навео је да ће се та брза саобраћајница надовезати на Дунавску магистралу, где се већ ради обнова.

До краја ове године биће завршена обнова дела Дунавске магистрале од Кладова до Доњег Милановца, а до јуна друга деоница од Доњег Милановца до Голупца.

Вучић је позвао извођаче да убрзају те радове и ако могу заврше обнову Дунавске магистрале и пре јуна.

Каже да је проблем што тренутно нема слободних радника у нашој земљи колико се гради и да, на пример, на градњи Моравског коридора, ради око 1.000 Турака и Индијаца.

Председник је навео да ће се радити и брза саобраћајница до Брзе Паланке, а касније и одатле до Кладова и Неготина.

Вучић је у разговору са представницима "Шандонг хај спид групе", која је главни извођач на брзој саобраћајници од Пожаревца до Голупца, сазнао да ће у том кинеском граду Србин бити тренер локалног кошаркашког клуба.

Председник је рекао да је то добра одлука и у шали додао да та компанија мора да нам уради бесплатно један локални пут у дужини од два километра у том делу земље, пошто ће добити доброг кошаркашког тренера, а директор кинеске компаније је на то пристао.

Та компанија, такође, гради ауто-пут од Лајковца до Ваљева (Иверка), а Вучић је најавио да ће доћи у септембру следеће годинине са представницима "Шандонг хај спид групе" да отвори ауто-пут.

"Живот за Браничевски округ" 

Вучић је рекао да ће саобраћајница значити живот Браничевском округу, привлачење великих инвеститора, као и развој туризма и повратак наших људи из дијаспоре у тај део земље.

Председник је напоменуо да је Браничевски округ по површини један од највећих и природи један од најлепших у земљи, као и да му држава већ деценијама није довољно поклањала пажње односно Пожаревцу и свим другим околним местима.

Захвалио је кинеским пријатељима, председнику Си Ђинпинг на партнерству и кинеској "Шандонг хај спид групи" што је понудила убедљиво најбољу цену за тај посао.

Вучић је подсетио да је та компанија већ радила и сада је ангажована на путарским пројектима у Србији и да веома квалитетно изводи радове.

"Када изградимо брзу саобраћајницу до Браничева и Голупца, крећемо у наставак према Брзој Паланци, а онда и крака ка Кладову и Неготину. Цео исток Србије ћемо повезати са Београдом и Новим Садом и моћи ћемо да привучемо више великих инвеститора", навео је председник.

Казао је да је у Пожаревцу у припреми индустријска зона, пошто је град купио део старих фабричких простора, који сада могу да се понуде великим инвеститорима.

Вучић је додао да то може да се уради у кратком року.

Изразио је очекивање да ће пуно домаћих и страних туриста посетити Велико Градиште, Голубац и друга места у том делу Србије, када буду изграђене брзе саобраћајнице и локалних путеви.

Каже да ће до краја године бити обновљена Дунавска магистрала од Кладова до Доњег Милановца, а до маја или јуна и од Доњег Милановца до Голупца.

Када урадимо и марину у Голупцу и друге инфраструктурне пројекте и ако будемо могли да повежемо и Рамску тврђаву и Сребрено језера, много више људи ће долазити, а то ће значити и много веће приходе, рекао је Вучић.

Додао је да ће се радити и пројекти за водовод и канализацију, али и сеоски путеви, да би грађани могли да остану на својим огњиштима.

Вучић је рекао да ће видети да држава плати кинеској компанији да она то уради, пошто тренутно немамо слободних капацитета због великог броја пројеката у Србији и да се уз уговор о брзој саобраћајници потпише анекс уговора са "Шандонг хај спид групом".

"Ово је од огромног значаја за опстанак источне Србије и да позовемо наше људе из Аустрије, Швајцарске, Италије, Немачке... да размишљају о повратку и виде шта могу да ураде за отаџбину и инвестирају овде новац који су стекли у иностранству", навео је Вучић.

Нагласио је да ће тај прелепи део Србије бити доступнији свима.

"Шандонг наставља да гради инфраструктуру у Србији"

Извршни директор Шандонг корпорације Менг Јан рекао је да је та компанија увек на високом нивоу реализовала пројекте у Србији попут деонице ауто-пута "Милош Велики" од Обреновца до Љига, и да ће изградња брзе саобраћајнице од Пожаревца до Голупца имати велики значај за исток Србије.

"Реализација овог пројекта ће сигурно допринети већој стопи запошљавања, а након изградње биће решено питање саобраћајног уског грла, ојачаће везе са подручјима и државама дуж аутопута Е75. Биће подстакнут економски развој Пожаревца, Голупца и других градова дуж брзе саобраћајнице, а истовремено ће бити још једно сведочанство пријатељске сарадње Кине и Србије", рекао је Менг Јан.

Истакао је да ће компанија Шандонг активно учествовати у изградњи инфраструктурних пројеката у Србији, како би помогла обнову српске привреде и дала свој допринос економско- техничкој сарадњи двеју земаља.

Менг Јан је навео како је Шандонг државна корпорација за капиталне пројекте у инфраструктури која ради у 100 земаља света са вредношћу имовине од 141 милијарде евра и управља са 8.000 километара ауто-путева и спада у највеће кинеске компаније из те области.

Амбасадорка Кине Чен Бо рекла је да се сећа тренутка потписивања уговора за изградњу брзе саобраћајнице пре два месеца, када је председник Вучић говорио о перспективи коју ће Дунавски коридор отворити за источну Србију.

"Тада је председник Вучић говорио о томе како ће бити повезани дивни крајеве Србије, а већ данас све почиње да се остварује захваљујући сарадњи наше две стране", истакла је aмбасадорка Кине.

Амбасадорка Чен Бо је подвукла да је ово још један резултат сарадње Србије и Кине у области инфраструктуре и изразила наду да ће Шандонг изградити квалитетно и у року брзу саобраћајницу до Голупца.

"Уверена сам да ће исток Србије тиме постајати све лепши, са све више инвестиција и туриста", рекла је амбасадорка Кине.

Саобраћајница са више од 20 мостова 

Брза саобраћајница је дуга 67 километара, а пројекат је вредан 337 милиона евра.

Уговор је потписан с кинеском компанијом "Шандонг хај спид групом" и предвиђено је да се радови заврше за две године, односно до новембра 2024. године.

Брза саобраћајница ће имати по две саобраћајне траке у оба смера, ширине по 3,5 метара.

Такође, биће изграђено више од 20 мостова и надвожњака, укључујући нови мост преко Велике Мораве.

Планирана је изградња 24 петље и раскрснице са локалним путевима.

Траса брзе саобраћајнице почиње код Петље Пожаревац на ауто-путу Београд–Ниш, а завршава се на улазу у Голубац и наставља се на постојећу Дунавску магистралу која иде ка Кладову.

Планом изградње предвиђено је да траса будуће савремене саобраћајнице пролази поред постојећег пута за Пожаревац до излаза из тог града ка Великом Градишту.

Од те тачке нови пут ће заобилазити грађевинске зоне Пожаревца, Великог Градишта и Голупца, што значи да неће пролазити у близини насеља на територији те три локалне самоуправе.

Иницијативу за изградњу брзе саобраћајнице дао је председник Вучић у јулу приликом обиласка Хидроелектране Ђердап и том делу источне Србије.

Почетку радова присуствовали су и министар грађевинарства Томислав Момировић и директор "Коридора Србије" Александар Антић.

четвртак, 25. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару