Читај ми!

Мали за РТС: Почиње исплата 30 евра грађанима, приводимо крају трећи пакет помоћи

Данас почиње исплата другог дела једнократне помоћи од 30 евра, рекао је за РТС министар финансија Синиша Мали. Истакао је да ће сутра и прекосутра помоћ бити уплаћена осталим грађанима, као и да ће од 15. новембра почети пријава за 20 евра у децембру, за све грађане који се нису пријавили.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да ће данас почети исплата другог дела једнократне помоћи од 30 евра.

"Данас ћемо уплатити на рачуне наших пензионера, свих оних који примају социјалну помоћ, као и оних који су на издржавању казне. Уплатићемо њима 30 евра, а сутра и прекосутра свим осталим пунолетним грађанима наше земље", навео је Мали.

Додао је да се за једнократну помоћ пријавило 5.765.000 грађана и да је у питању огромна подршка и пажња према онима којима је помоћ најпотребнија.

"Полако али сигурно, приводимо крају ову годину и приводимо крају трећи пакет помоћи. Нас очекује исплата још 20 евра у децембру, 15. новембра креће пријава, не за ове који су се пријавили, него за све који се нису пријавили и који су у међувремену постали пунолетни, имају могућност да се пријаве за тих 20 евра", истакао је Синиша Мали.

Подсетио је да ће у фебруару следеће године пензионерима бити исплаћено још 20.000 динара једнократне помоћи.

"Преко осам милијарди евра први, други и трећи пакет помоћи. Показали смо да смо стабилни, свако обећање које смо дали смо испунили, у дан и у динар", казао је Мали.

"Буџет више иде ка нормалном него ка пандемијском" 

Влада ће у среду одлучивати о буџету за следећу годину. Синиша Мали је рекао да се наредне године наставља са развојном политиком, а на питање да ли ће бити нормалан или пандемијски буџет, Мали је одговорио да више иде ка нормалном.

"Имаћемо стопу раста, предвиђено од 4,5 одсто, ове године 7,3 – 7,5. Србија постаје једна од најбрже растућих економија у Европи, упркос пандемији коронавируса", рекао је Мали.

Нагласио је да буџет за наредну годину има две основне карактеристике.

"Никада више нећемо улагати новца у капиталне инвестиције, у канализационе системе, нове ауто-путеве, фабрике за пречишћавање отпадних вода, а с друге стране, ићи ћемо и са подизањем животног стандарда грађана Србије. У буџету за наредну годину имамо повећање плата за све у јавном сектору од седам одсто, док ћемо за припаднике војске, оне који раде у здравству и социјалним службама, имати повећање од чак осам одсто", рекао је Мали.

Додао је да ће се повећање пензија обавити по швајцарској формули и од 5,5 одсто, док ће уз помоћ пензионерима од 20.000 динара, повећање ће износити 11 одсто, у односу на 2021. годину и подсетио је да је повећана и минимална зарада.

"Основни покретач раста просечне зараде јесте минимална зарада и зато хоћемо и код приватних фирми и државних фирми, код оних које боље послују, с обзиром на раст БДП-а, да се већи или значајан део тог успеха прелије на раднике", нагласио је Мали.

Истакао је да је стопа незапослености на нивоу пре пандемије и да су избегнути катастрофални сценарији који су задесили, како је навео, много развијеније земље и да је држава кроз трећи пакет помоћи показала да је стабилна.

"Исправићемо неправду за опорезивање моторних возила" 

Говорећи о опорезивању моторних возила, Мали је навео да је у питању неправда која постоји дужи низ година и да ће бити исправљена буџетом за идућу годину.

"Ми ћемо заједно са буџетом, направити измене Закона о порезу на имовину и пренос апсолутних права где ћемо поједноставити процедуре плаћања пореза када је продаја аутомобила, дакле моторних возила, у питању. С друге стране променићемо закон о ношењу и употреби добара где ћемо изаћи у сусрет онима који имају старије аутомобиле веће кубикаже и који сада због формула које се примењују плаћају изузетно високе порезе", нагласио је Мали.

Поручио је да се упркос пандемији размишља о сваком детаљу и да ће увек помоћи тамо где може да се помогне.

Почиње транзициони период за нови систем фискализације од шест месеци. Мали је позвао све фискалне обвезнике да што пре пређу на нови систем.

"Три уређаја су већ сертификована. Како дани пролазе, биће их још више. Бољи је, флексибилнији систем. Као фискални уређај можете да користите и мобилни телефон и таблет, с друге стране, много је већа и боља контрола пореске управе", казао је Мали и додао да ће нови систем дати боље алате за борбу против сиве економије.

среда, 27. септембар 2023.
19° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"