Читај ми!

Лаптоп на њиви уз мотику и трактор, Недимовић о новом дигиталном систему за пољопривреднике

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за РТС да ће свим пољопривредним произвођачима бити омогућен приступ субвенцијама. Данас скоро сви имају паметне телефоне, преко локалних самоуправа организоваћемо едукације, обучити локалне службенике, и у месним канцеларијама људи ће моћи да поднесу своје захтеве електронским путем, рекао је Недимовић.

Влада Србије усвојила је измене Закона о пољопривреди, које предвиђају увођење новог електронског система у пољопривреди и брзу исплату Ипард подстицаја.

Хоће ли се 350.000 пољопривредних газдинстава снаћи у новом дигиталном систему пољопривреде?  

Mинистар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да ће свим пољопривреним произвођачима бити омогућено да имају приступ субвенцијама.

То, како каже, неће бити преко ноћи, следи период од годину дана имплементације читавог система.

"Данас скоро сви имају паметне телефоне, преко локалних самоуправа организоваћемо едукације, обучити локалне службенике, да чак и у месним канцеларијама могу људи да поднесу своје захтеве електронским путем – пољопривредне стручне службе биће на располагању", рекао је Недимовић.

"Ово је 21. век, прелазимо да радимо без папира, имамо годину дана за имплементацију, кренућемо преко неких пројеката Светске банке, имаћемо пилот-пројекат за електронске пријаве, а од 1. јануара 2023. да кренемо у пуну имплементацију свега – где год је могуће – где се исплаћује по грлу, хектару. Предложићемо Скупштини да у недељама испред нас усвоји предлог закона", каже министар пољопривреде.

Очекује да током новембра буде на дневном реду и плус у вези са Ипардом, убрзавање исплате "где ћемо омогућити сваком ко добије решење да 50 одсто новца добија одмах, а 50 одсто по реализацији инвестиција, до сада је то било кад се заврши инвестиција добијете сав новац".

Ипард 3

"Желимо да убрзамо причу и да помогнемо пољопривредницима да што више кроз Ипард акумулирају средстава, рекоа је министар.

"Издали смо близу 80 милиона евра решења из Ипарда, имамо још толико на располагању, последња три конкурса која су завршена или су у току носе највише пара, скоро 70 или 80 милиона евра, немојте да се бринете, идемо и корак даље, преговарамо о Ипарду 3 – биће усвојен у децембру ове године", каже Недимовић.

"То је попут Ипарда 2, паре за механизацију, објекте, фарме, системе за наводњавање, воћњаке, рурални туризам, пољопривредну инфраструктуру, путеви, атарски путеви – причамо о реду величне око 300 милиона евра за Ипард 3, од јуна креће имплементација", подвукао је министар.

За субвенције ће се конкурисати електронски

"Имаћемо прелазни период у оквиру ког ће се ићи паралелно. Прошле године смо за месец дана имплементирали систем електронске пијаце, подношење захтева за ковид помоћ за пољопривреднике. Данас је дигитализација у пољопривреди неопходна. Постоји робот за мужу, сви морају да користе паметне телефоне, желимо да одемо испред свог времена, ово немате у ЕУ, они имају један део, српска ИТ прича је прича испред свих", рекао је Недимовић.

"Можемо и ми нешто да иновирамо, нападамо препоне које још нико није нападао, успећемо у томе. Електронска пријава – сви то сада раде, ко хоће да ангажује радника у воћњаку, у пластенику, може да телефоном пријави радника, порезе и доприносе, све да реши – то смо први урадили, нико није пре нас, спојили ИТ и аграр", истиче он.

Сетва и ђубриво

Према његовим речима, једна истина је да је минерално ђубриво драстично поскупело, а цене пољопривредних производа су доживеле драстичан скок, имате историјски максимум цена.

"Много је важније за произвођаче да им аутпути буду на високом нивоу. Јесте да су инпути сада порасли, али кад направите нивелацију видите да је, на пример, три килограма пшенице било за килограм НПК вештачког ђубрива, тај однос је и сада", каже он.

Како каже, држава је нашла механизам да помогне за сетву, продужили смо краткорочне кредите за репорматеријал, по каматној стопи од један или три посто, грејс период може бити 12 месеци, много је јефитније него кад уговарају пољопривредну производњу на зелено.

Раније пољопривредници узму семе, ђубриво, па плате откупљивачу кад буде жетва, а ово платиш један или три одсто субвенционисани кредит – и то је три или десет пута јефтиније, објаснио је Недимовић.

Један одсто је камата за млађе од 40 година, за жене носиоце газдинства, за све остале три посто, 6,5 милијарди динара смо пласирали ових кредита, заживело је, велике су калкулације са ценом ђубрива, не зна колико ће коштати за два-три месеца, просто се узима кредит, само меница треба, нема хипотеке, продужен је рок, истакао је Недимовић.

Траже се решења са руским партнерима за набавку ђубрива

За пролећну сетву кренућимо раније у причу, радимо на убрзавању проблема око набавке азотног ђубрива, криза је у свету, делимично ће се рефлектовати у Србији, покушавамо да нађемо решења заједно са руским партнерима који производе уреу, да омогућимо прихрану усева у марту, спремамо се, направили смо радне групе, пописали шта има на складиштима, подвукао је Недимовић.

Говорећи о ребалансу буџета, Недимовић указује на две ствари: новац ће ићи на исплату већих премија за млеко, за трећи и четврти квартал и други део за субвенције.

"Повећан је број пољопривредника који подносе захтев за субвенције, да нема профита у пољопривреди, мислите да би цене њива биле оволико високе, нико се тиме не би бавио", закључио је Недимовић.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво