Читај ми!

НБС подигла прогнозу раста Србије на 6,5 одсто за ову годину

Народна банка Србије је повећала пројекцију привредног раста Србије за ову годину на 6,5 посто у односу на мајску процену од расту од шест процената.

У августовском Извештају о инфлацији се наводи да се у средњем року очекује раст бруто домаћег производа (БДП) у распону од 4,0 до 5,0 посто, док су у НБС-у у претходним пројекцијама очекивали раст од 4,0 процента.

Бруто домаћи производ је, како се истиче, наставио да расте у другом тромесечју 2021, чему доприноси побољшање епидемиолошке ситуације у свету и код нас.

Прилив капитала у Србију остао је релативно висок, што је допринело расту девизних резерви.

"Бржи опоравак извоза робе и услуга од увоза од почетка године допринео је додатном поправљају екстерне позиције и смањењу дефицита текућег рачуна који је у прво половини ове године сведен на само 1,8 одсто БДП", навела је гувернерка Јоргованка Табаковић.

НБС очекује да ће се међугодишња инфлација у другој половини ове године и у првом тромесечју 2022. кретати у горњој половини циљаног распона од 3,0 одсто плус/минус 1,5 посто.

Од другог тромесечја 2022. године очекује се прво успоравање инфлације, а затим и њено кретање у доњој половини циљаног распона.

Приоритет монетарне политике и у наредном периоду биће очување постигнуте ценовне и финансијске стабилности, уз подршку одрживом привредном расту.

Из НБС поручују да настављају с вођењем вођењем подстицајне монетарне политике.

Додају да је свеобухватни пакет фискалних мера позитивно утицао на привредни раст, без нарушавања одрживости јавних финансија.

петак, 23. фебруар 2024.
18° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво