Читај ми!

Интервју: Дејан Турк, А1

Нема роминга у региону од 1. јула, али ипак водите рачуна

Шта треба да знате пре него што пређете границу, посебно ако идете у Грчку, шта су корисници добили тиме што је Вип мобајл постао А1, када у Србију стиже 5Г, да ли је производња телевизијских и видео садржаја следећи корак мобилних оператера и шта је потребно да добијете посао у сектору који је растао и током пандемије, у видео-разговору за РТС објашњава генерални директор А1 за Србију и Словенију Дејан Турк.

Потрошња минута, порука и гигабајта од 1. јула обрачунаваће се исто као у националном саобраћају у целој зони Западног Балкана, каже у разговору за РТС генерални директор А1 за Србију и Словенију Дејан Турк.

„Прво потрошите оно што имате у пакету, а после тога вам се наплаћује по ценама које важе у националном саобраћају, као да сте у Србији“, каже Турк.

Нешто другачија ситуација је са интернетом где ће се одређена количина трошити без надокнаде, преко тога ће оператер имати право да наплати неке услуге преноса података, али опет по ценама у националном саобраћају. Такође, биће неких увећања за износ накнаде за роминг услугу.

„Препорука је да се корисници пре него што пођу на пут боље упознају са својим пакетом, односно садржајем пакета и тарифом и онда неће бити изненађења. Ако имате одговарајућу тарифу, неће бити никаквог увећања, ако изађете из тарифе, добићете већи рачун, али то никако неће бити увећање од неколико нула како се некима дешавало до сада“, објашњава Турк.

Шта чека кориснике у Грчкој 

Он упозорава да изненађења може бити у Грчкој јер ту још није постигнут договор, мада се на томе ради. Очекују да грчки партнер снизи цене роминга, али то се још није догодило па се корисницима препоручује да пазе на потрошњу.

Када је реч о преносу података, укидање роминга односи се на fair usage, односно умерену потрошњу. Такав договор имају и оператери у ЕУ, ни тамо се у ромингу подаци не троше по ценама као код куће, посебно ако намеравате да гледате серије и утакмице у високој резолуцији на интернету. За такве ствари Дејан Турк препоручује да узмете посебну картицу локалног оператера.

Што се тиче рада на даљину, ако не укључује много видеа и не пребацујете огромне фајлове, и у ромингу ће вам довољан бити пакет који иначе користите за поруке, мејлове и уобичајене фајлове.

А1, ново име, нов приступ

Дејан Турк каже да је преименовање односно рибрендинг из Вип мобајла у А1 прошао одлично у Србији и да су корисници после два месеца у потпуности прихватили ново име оператера.

„Као Вип смо били 'друга прича' и 'трећа срећа', револуционарни, адолесцентски бренд који је ходао по ивици и то нам је донело 2,3 милиона корисника.“

„А1 је другачији бренд, озбиљан, упућен на квалитет услуге и односа с корисником и то јесте сада бренд који је нашу А1 Телеком Аустрија групу јаче позиционирао на мапи овог дела Европе. Присутни смо на седам тржишта и имамо 225 милиона корисника.“

„Идемо уз бок брендовима као што су Телефоника, Т-мобајл, Водафон. Можемо да нудимо услуге интернационално. Надамо се да ћеш ускоро моћи у било којој пословници А1 у Европи да решиш свој проблем ако си наш корисник. Да промениш картицу или узмеш неке нове услуге.“

„Квалитет и поузданост је основа услуге А1. Била је фама да нам је мрежа лошија у руралним областима и сада нам је задатак да докажемо да није тако. Инвестираћемо три пута више у мрежу. Сваки дан дижемо нове базне станице и то ће корисници врло брзо осетити.“

Пет Ге, пандемија и нови садржаји

Дејан Турк се нада да ће крајем године Србија расписати конкурс за 5Г фреквенције и да ће А1 добити могућност да се прошири и на тај део спектра, што ће отворити простор за нове услуге.

Тренутно се унутар групе спрема пуштање 5Г мреже у Словенији, током јула и августа, и највећи изазов није постављање нових станица већ синергија са 2Г, 3Г и 4Г мрежом, каже Турк.

Пандемија је била велики изазов за мобилне оператере, сви су изненада прешли на рад од куће и нагло је порастао саобраћај у мрежи. Први пут се догодило да проблема има у voice (гласовном) саобраћају, нарочито после неких прес конференција које су сви грађани пратили.

„Више сам лично научио 2020. него у претходних десет година. Као оператер смо научили да будемо брзи и динамични. Говорио сам да морамо бити бржи од вируса ако желимо да будемо успешни“, каже Дејан Турк.

Шта је директор А1 за Србију и Словенију рекао о плановима за производњу телевизијског програма у Србији, попут оног који већ имају у Аустрији и Бугарској, које су му апликације омиљене и које квалитете треба да има неко да би добио посао у компанији коју он води, погледајте у видео-разговору који је са Дејаном Турком водио Зоран Станојевић.

понедељак, 24. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару