Читај ми!

Михајловић: Јавни позив грађанима за субвенције за замену столарије средином јуна

Од ове године држава и грађанима субвенционише замену застареле столарије и прелазак на грејање чистијим енергентима. Све ће ићи преко "Управе за енергетску ефикасност" која почиње да ради идућег месеца. У првој фази која почиње помоћ добијају локалне самоуправе за шта је конкурс завршен. Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић навела је за РТС да ће јавни позив за компаније које ће вршити замену столарије бити расписан за десет до 15 дана, а да се позив за грађане очекује средином јуна.

У понедељак је почела прва фаза процеса побољшања енергетске ефикасности и завршен је конкурс за градове и општине. Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић је навела да ће тај процес трајати неколико година.

"Локалне самоуправе које су имале новца у свом буџету за енергетску ефикасност су се јавиле на конкурс Министарства рударства и енергетике. Ми причамо о 88 општине, а оне које заиста имају сву документацију, негде 74. Сада је све на јединици локалне самоуправе", рекла је Зорана Михајловић током гостовања у Јутарњем дневнику.

Додала је да ће јединице локалне самоуправе у наредних неколико дана расписати два јавна позива.

"Један јавни позив је за фирме, компаније које ће да се баве заменом столарије. Ми причамо не само о замени столарије, врата, прозора, ми причамо о изолацији целих зграда, породичних кућа, замену кровова, замену индивидуалних ложишта. Све је то нешто што може и што улази у овај пројекат", истакла је Зорана Михајловић.

Нагласила је да ће критеријуми бити јасни и да компаније сада не могу да повисе цене столарије и да ће проћи само оне које су квалитетне, добре и имају реалне цене.

"Онда ће општине и градови расписати јавни позив ка својим грађанима или ка стамбеним заједницама да се јаве и учествују у овом процесу у којем држава и град дају 50 процената, а половину новца дају грађани", казала је Михајловићева.

"Конкурс за компаније за десет дана, за грађане средином јуна" 

Очекује да ће конкурс за компаније бити расписан за неких десет до 15 дана, а конкурс за грађане средином јуна, док се очекује да први уговори буду потписани у јулу.

Зорана Михајловић је истакла да ове године нема новца за све, али да верује да ће следеће године бити на располагању 100 милиона евра.

"Ово је пројекат који траје неколико година. Ово не може да се заврши за 365 дана. Грађани треба да знају, ту смо, хоћемо да помогнемо, хоћемо да се заврши енергетска ефикасност у становима, у породичним кућама", казала је Михајловићева. 

Говорећи о контроли, Зорана Михајловић је рекла да је на састанку са начелницима округа поручила да не сме да буде ниједног погрешног корака и додала да ће контролу спроводити и министарство и инспекције, али да су најважнија контрола грађани.

"Позивам их све када крене овај процес, када крене реализација, када крену јавни позиви, јавите се, кажите, где год постоји проблем, ми ћемо тај проблем решавати", нагласила је Михајловићева.

"Имамо довољно времена да дођемо у период када ћемо производити енергију на одрживи начин" 

Министарка Зорана Михајловић рекла је да имамо довољно времена да дођемо у период када ћемо електричну и топлотну енергију производити на одрживији начин.

"Ја стварно верујем да ћемо ми врло брзо завршити план рада наших термокапацитета до 2050. године. Према томе, неће се затварати термоелектране, ако је то основно питање које чујемо ових дана, него је питање како ћемо ми те термоелектране да учинимо таквим да производе електричну енергију на један одрживи начин", навела је Зорана Михајловић током гостовања у Јутарњем програму.

Додала је да је јако важно питање како ћемо проћи кроз процес транзиције проћи да немамо забрану увоза и извоза електричне енергије, пошто постоје термоелектране које раде на лигнит, као и да таксе на угљен-диоксид буду што ниже за Србију.

Михајловићева је, коментаришући примедбе да је процес убрзан, навела да је у оваквим дугачким процесима информисање најважнија ствар и поручила је радницима ЕПС-а и рударима да верују својој држави и да ниједан радник неће остати без посла.

"Учинићемо сви заједно и правићемо план. Јуче смо са синдикатом ЕПС-а разговарали о томе, направићемо савет Владе у којем ћемо заједнички јавно направити план до 2050. године. Све друге приче које се чују, нису никаква брига о радницима. Нико нигде није поменуо неку 2030. годину. Суштина је да учинимо да наше термоелектране буду одрживе", истакла је Зорана Михајловић.

Говорећи о новим капацитетима, Михајловићева је рекла да је ЕПС инвеститор за многе важне пројекте, међу којима је Термоелектрана Костолац Б3, а да за друге објекте у термо-сектору нема планова.

Говорећи о пребацивању „Транспортгаса Србија" у државно власништво, Зорана Михајловић је рекла да то јесте почетак реформе.

„Ми хоћемо да наш гасни сектор буде ефикасан. Транспортгас ће бити оператор система. Транспортгас јесте сад у власништву Републике Србије, што је јако важно. Друго, циљ свега што радимо јесте да цене гаса буду одрживе. Цена за индустријске потрошаче у Србији је данас највиша у Европи. Ми хоћемо кроз ово реформисање, кроз ове поделе делатности да имамо одрживију и нижу цену", казала је Михјаловићева.

четвртак, 28. септембар 2023.
15° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"