Читај ми!

Салата из Руме на италијански начин, вишак поврћа за кооперантску чорбицу

Из италијанске фабрике у Руми на српско тржиште свакодневно стиже више од сто хиљада свежих, опраних и упакованих салата. Овај бренд се успешно ради у Шпанији и Француској. У Србији намеравају да шире производњу, кроз кооперацију.

Српска салата на италијански начин - кратко време од сетве до брања, од паковања до полице још краће. Штеди се енергија и вода, а од хемијских препарата користе се само они дозвољени у органској производњи.

"Брзо стижу на брање, на пример рукола између сетве и брања нема могућности за комерцијалне препарате, не стижемо, јер каренца је за већину преко две недеље", објашњава Марио Махо, руководилац примарне производње.

Убрана салата, спанаћ или рукола нису роба за лагер. Препуштени законима понуде и тражње повртари се често боре с вишковима. Зато је још прошле године Милан Катић уговорио откуп спанаћа.

"Сама повртарска производња је доста неизвесна, овако имаш неку сигурност да уђеш у производњу, неког већег да те усмери...мислим да смо заједно јачи, да је удруживање потребно за данашње повртаре", сматра Милан Катић из Руме.

Пласман на глобално тржиште 

Добар пример сарадње малих и великих дају италијански кооперанти-породична газдинства. Произведу и фабрици испоруче чак 80 посто поврћа које се даље пакује и под истом капом пласира на глобално тржиште.

"Циљ наше групе јесте да и овде у Србији изградимо пољопривредни модел који смо годинама успешно стварали у Европи. Произвођачи који су део нашег ланца снабдевања добијају сталну подршку наших агронома који им помажу у примени природних техника узгоја, чиме добијамо квалитетан и еколошки прихватљив производ", истиче Доменико Батаљоло, директор "Ла Линеа верде''.

Квалитет, количина, континуитет-чувеном "3 к" закону, велике трговине данас додају и не мали списак сертификата који је тешко испратити посебно, финансијски. Зато је кооперација можда и четврто "к" у све изазовнијем поретку светске економије.

"Ми смо направили и нове линије прилагођене људима који не могу увек у набавку или ресторан. Од новембра смо увели и чорбице", каже Ирена Дани, руководилац комерцијалног сектора.

Као што север и југ Италије договарају производњу да свеже поврће обезбеде током целе године, тако би фабрика у Руми кооперанте ускоро тражила у Нишу и Лесковцу, па уместо да вишак парадајза или кромпира, како иначе бива, заврши у проблему, могао би у једној финој кооперантској чорбици.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво