Читај ми!

Почели радови на изградњи Фрушкогорског коридора, Вучић: Стрмоглаво грабимо у будућност

Бушењем првог шипа симболично су отпочели радови на изградњи Фрушкогорског коридора. Та брза саобраћајница од Новог Сада до Руме, дужине од 47,7 километара, спојиће ауто-путеве ка Шиду и Суботици. Церемонији је присуствовао државни врх Србије, који предводи председник Александар Вучић. Председник је поручио да радимо велике ствари за нашу земљу. Амбасадорка Кине Чен Бо истакла је да нови пројекти показују виталност кинеско-српске сарадње, без обзира са каквим изазовима се суочава.

Председник Србије је, говорећи на церемонији отпочињања радова, рекао, цитирајући Милоша Црњанског, да стрмоглаво грабимо у будућност и радимо велике ствари за нашу земљу.

Градиће се, каже, мост од 1.765 метара ка Ковиљу и најдужи и најтежи тунел који ће бити дуг 3,5 километара.

"Биће спојена читава јужна Бачка за срцем Сремског округа, али и са Мачвом и бити на коридору који од Румуније води и ка Хрватској и Републици Српској. Ово ће олакшати живот људима, камионски превоз, омогућити бржи превоз, лакши, лепши и удобнији живот за људе", навео је Вучић.

Према његовим речима, вредност радова на изградњи Фрушкогорског коридора је 606 милиона евра.

"Скуп је пројекат, чим градите мостове, најкомпликованије тунеле, ту нема малих цена и нечега што је јефтино. Данас Србија то може, хоће и мора да поднесе зато што желимо да генерацијама које долазе оставимо боље путеве, добар део онога што нисмо успели да направимо јер смо по 20-30 година протраћили њиховог времена", напоменуо је председник.

Председник је нагласио да је поносан на чињеницу да Србија данас гради више него икада.

"Можете неког да волите или не волите, али само Коридори граде око 400 километара што брзих саобраћајница, што ауто-путева. Биће још 200 километара кад потпишемо Пожега-Бољаре. Нисам сигуран да толико граде сада Немачка и Француска, да не говорим о мањим и мање успешним земљама", напоменуо је Вучић.

Председник је рекао да ће Србија у првом кварталу ове године остварити раст већи од један одсто.

"То је за нас невероватан резултат, верујемо да можемо да идемо на +6, и на +7. Неко би рекао то су бројеви које Вучић изговара, који само њега занимају, а да то нама, обичним грађанима, ништа не значи. Сваки проценат раста више значи проценат раста плата и пензија, значи да је Србија богатија и успешнија", наглашава председник.

У овом тренутку, како каже, од земаља Еврозоне већи раст има само Француска од 1,5 одсто.

"Њихова база је много нижа него српска прошле године. Успешни смо били, 20,5 одсто је скочило грађевинарство, то је оно што мора да буде водећа снага. Индустријска производња иде добро, одлично, имамо још много компанија да отворимо, оне ће драстично да подижу производњу, услуге иду боље него што смо очекивали, пре свега туризам, важно је да радимо и градимо још више", наводи Вучић.

Амбасадорки Кине Чен Бо је захвалио за пожртвован рад, посвећеност и напоре које улаже за напредак односа Србије и Кине.

Додао је да ће за свако посечено стабло на Фрушкој гори бити засађене две нове саднице.

"Важан еколошки пројекат, водимо рачуна о квалитету живота људи, из срца Фрушке Горе изместићемо један велики део саобраћаја", каже Вучић.

Чен Бо: Ми, челични пријатељи, можемо заједнички све да издржимо

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо рекла је да јој је велико задовољство да присуствује церемонији почетка изградње Фрушкогорског коридора.

Јуче је, каже, заједно са председником Вучићем прославила отварање деонице обилазнице око Београда, а већ данас обележавају почетак изградње новог пројекта.

Истакла је да то у потпуности показује виталност кинеско-српске сарадње, без обзира са каквим изазовима се суочава. "Ми, челични пријатељи, можемо заједничким напорима да све издржимо", поручила је Чен Бо.

Оценила је да је Фрушкогорски коридор важан пројекат за Војводину и за целу Србију.

Амбасадорка је подсетила да је ЦРБЦ прва кинеска компанија која је у области инфраструктуре дошла на тржиште Србије, "Од Пупиновог моста до пута Милош Велики, па све до данас, та компанија дуго и успешно сарађује са српским партнерима", истакла је Чен Бо.

Свима је пожелела срећан Први мај и истакла да је то важан паразник и у Србији и у Кини.

Коридор који спаја Војводину са Западном Србијом и Републиком Српском 

Фрушкогорски коридор биће брза саобраћајница од Руме до Новог Сада у дужини од 47,7 километара, која ће спојити ауто-путеве ка Шиду и Суботици.

Имаће четири траке од по 3,5 метра, без зауставних трака.

Кроз Фрушку гору ће бити пробијен тунел дужине 3,5 километра и изграђен мост преко Дунава од 1,8 километара.

Ова саобраћајница растеретиће саобраћај кроз Фрушку гору, повезаће Војводину са Западном Србијом и Републиком Српском. Део је путног правца Нови Сад – Рума – Шабац – Лозница.

Вредност пројекта је 606 милиона евра, ради се у четири фазе, а главни извођач радова је кинеска компанија ЦРБЦ.

Ова компанија у Србији тренутно гради ауто-пут од Прељине до Пожеге, а ради и на изградњи ауто-пута у Црној Гори.

Како је раније најавио председник Србије, Фрушкогорски коридор биће завршен у рекордном року, до марта 2024.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво