Читај ми!

Када, колико и коме држава уплаћује новац – детаљно објашњење министра финансија

Влада Србије ће данас одлучивати о четири уредбе о помоћи грађанима и привреди, а неки вид помоћи ће се исплаћивати сваког месеца, рекао је министар финансија Синиша Мали за РТС. Пријава пунолетних грађана за исплату помоћи од 60 евра почеће 28. априла, а министар финансија је навео да пензионери не морају да се пријављују. За помоћ не морају да се пријављују ни грађани на Косова и Метохије, пошто је Канцеларија за КиМ направила евиденцију.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да се на ребаланс буџета у априлу иде из два разлога – ублажавање последица изазваних пандемијом коронавируса и повећан број капиталних инвестиција, али и због наставка изградње здравствене инфраструктуре.

Мали је истакао да ће Влада данас одлучивати о четири уредбе о помоћи грађанима и да ће се сваког месеца исплаћивати неки вид помоћи грађанима.

"Прва је помоћ за незапослене. Ми идемо са помоћи од 60 евра за све оне који су на данашњи дан регистровани у Националној служби за запошљавање. Та помоћ биће исплаћена у јуну", казао је Мали током гостовања у Јутарњем дневнику.

Када ће се исплаћивати помоћ

Мали је показао и графикон који приказује како ће се подршка грађанима и привреди исплаћивати од априла до новембра.

У априлу је већ исплаћена половина минималне зараде за запослене, а исто толико ће бити исплаћено и у мају и јуну.

По 600 евра по аутобусу држава ће исплатити превозницима од априла до септембра. Осим тога, градски хотели ће у априлу добити 350 евра по кревету и 150 евра по соби.

У мају и новембру ће сви пунолетни грађани добити по 30 евра, а у септембру ће пензионери добити додатних 50 евра.

"Сваког месеца ове године покривамо неку врсту помоћи за наше суграђане. Дакле, огромна, огромна помоћ државе у овим условима пандемије коронавируса. Мислим да је то добро, то је добро за потрошњу, то је добро за оптимизам. Добро је да грађани виде да држава стоји иза њих у условима ове пандемије", истакао је Мали и нагласио да данас почиње и кампања за помоћ грађанима.

Пријава грађана почиње 28. априла, од 5. маја преко кол-центра

Министар финансија је да пријава грађана почиње 28. априла и да ће трајати до 15. маја, а да ће 5. маја кренути пријава преко кол-центра и подсетио да ће се све одвијати на исти начин као прошле године.

"Прошле године се пријавило 4.350.000 грађана плус они који добијају директно. Дакле, пензионери се не пријављују. Они који добијају социјалну помоћ, такође се не пријављују. Негде око 6,2 милиона наших суграђана је примило помоћ од 100 евра. Очекујем велики одзив и ове године", нагласио је Мали.

За грађане на КиМ по 100 евра, незапослени добијају 200 евра 

Рекао је да ће се одлучивати и о помоћи грађанима који живе на Косову и Метохији.

"Сто евра за све оне који живе тамо, укључујући и децу, 200 евра за оне који су незапослени. То је помоћ која ће бити исплаћена у мају. Данас такође иде одлука Владе и то је важна вест за све – две пуне минималне зараде ћемо издвојити за запослене у туризму, у угоститељству", казао је Мали и додао да ће свако од запослених у туризму и угоститељству добити по 500 евра.

Истакао је да грађани који живе на Косову и Метохији не морају да се региструју и да се сви налазе у евиденцији Канцеларије за КиМ.

Министар финансија је нагласио да ће две пуне минималне зараде добити и самостални уметници.

Трећи пакет подршке вредан 257 милијарди динара 

Министар финансија је истакао да је трећи пакет подршке мера привреди и грађанима вредан 257 милијарди динара. 

"То је негде око 4,3 одсто нашег БДП-а. Прошле године имали смо два пакета помоћи укупне вредности 704 милијарде динара. Сада смо са ова три пакета помоћи негде на 17,2, 17,3 одсто нашег БДП-а", рекао је Мали.

Навео је да "нема много земаља на свету које су на такав начин подржале своју економију" и додао да се трећи пакет мера већ и спроводи и да је половина минималне зараде већ исплаћена за 1.120.000 грађана.

"Узми рачун и победи" уз већи наградни фонд од 15. маја 

Говорећи о наградној игри "Узми рачун и победи", Синиша Мали је рекао да ће Влада данас одлучивати и о наставку те наградне игре и да ће прво коло кренути 15. маја.

"Позивам све грађане Србије да учествују у тој наградној игри. Сви фискални рачуни од 1. априла па од данас. Свако ко од данас пошаље коверту, коверта ће ући у онај велики базен", казао је Мали.

Нагласио је да ће наградни фонд бити већи него прошле године и да ће се додељивати 16 станова и 60 аутомобила "фијат 500Л".

недеља, 23. јун 2024.
30° C

Коментари

Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Браво
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Respekt za napisani tekst.Bravo.
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару