Читај ми!

Фабрика печурака у Ковину највећа у Србији, запослено још 50 радника

Индонежанска фабрика печурака, која је у Ковину отворена 2015. године, захваљујући гасификацији индистријске зоне проширила је производњу, запослила педесет нових радника и сад снабдева 45 одсто домаћег тржишта са пет врста печурака, а своје производе извози и у десет европских земаља.

Изградњом нове хале на 12.000 квадратних метара фабрика печурака у Ковину постала је највећа у Србији. Овде 300 радника месечно произведе 240 тона печурака, највише шампињона који се свежи у комаду или исечени замрзнути испоручују на домаће и инострно тржиште.

Изградња новог погона вредна је 4,5 милиона евра, а највише је уложено у савремену опрему за климатизацију, јер је изузетно тешко одржавати одговарајућу температуру у тако великом објекту.

После машинског убацивања компоста и покривке, простор се загрева до 25 степени, а аутоматски се контролишу и бројни други параметри.

"Заливамо собу пет дана, а након тога крећемо са хлађењем и после десет дана почињемо са бербом и зато су нам печурке тако беле и лепе", објашњава Тања Лончаревић.

Директор Сунил Мамгаин истиче да је јако важно ускладити климатску контролу за производњу печурака.

"Успели смо све то захваљујући компјутерима који издају податке колика влага треба да буде, колико угљен-диоксида и свега осталог", наводи Сунил Мамгаин.

Локална самоуправа је гасификацијом индустријске зоне омогућила фабрици увођење савремених технологија и запошљавање нових радника.

"Увођењем гаса до фабрике омогућили смо им да најсавременије холандске машине ставе у процес производње и тако су максимално повећали учинак, а то значи и много више печурака по квадратном метру и убрзан процес производње", истиче председница Општине Ковин Сања Петровић.

У фабрици планирају да повећају извоз, посебно у земље Европске уније и да буду што конкурентији произвођачима печурака у Пољској који су за сад најуспешнији у овом послу.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара