Читај ми!

Нови прописи у рударству – шта доносе држави, а шта инвеститорима

Влада Србије ради припремне анализе за повећање цене рудне ренте, а средином месеца очекује се усвајање измена Закона о рударству и геолошким истраживањима. Новим прописима инвеститори добијају већу сигурност, а држава већи приход – кажу у Влади, јер је вредност само доказаних минералних ресурса наше земље двеста милијарди долара.

Основна измена у Закону о рударству и геолошким истраживањима је скраћење периода геолошких истраживања са осам на пет година.

За добијање дозвола и истражних права чекало се и по неколико година, по новом пропису биће највише месец и по.

Инвеститори ће бити обавезни да у договореним роковима заврше рударске пројекте.

"И ми се надамо, са новим софтвером, да до краја ове или почетком 2022. имамо електронско рударство. Дакле нема више ниједног папира који ће ићи између министарства, Агенције за енергетику или компаније, него ће све бити електронски. Друга важна ствар је да Србија на један домаћински начин коначно управља својим минералним ресурсима", каже министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Предвиђено је да се оснује Рударско-геолошка комора која ће издавати лиценце. Јача и улога Геолошког завода у којем ће бити база података свих рударских активности.

"Као национална геолошка кућа видимо свој удео у праћењу истраживања, од издавања аката са информацијама за израду пројекта за извођење одређених геолошких радова, преко надзора у геолошким истраживањима, до ревизије одбране елабората", истакао је директор Геолошког завода Србије Драгоман Рабреновић.

У Привредној комори очекују да нови прописи покрену прерађивачку индустрију у рударству и привуку инвеститоре да отварају фабрике за прераду минералних сировина.

"У овом сектору послује око 2.000 компанија, значи у сектору рударства имају око 9,5 милијарди пословног прихода. Да паралелно са неким инвестицијама у рударство гледамо како ћемо то искористити најбоље код нас", наводи председник ПКС Марко Чадеж.

"А капа над свим тим и кров над свим тим јесте заштита животне средине. Кроз цео закон смо додали и обавезали све учеснике било геолошких истраживања било рударских послова да је заштита животне средине додатно испоштована кроз процедуре Министарства за животне средине. Верујем тако можемо да повећамо удео рударства у БДП. Он је сада 1,6 процента, план је да он у наредне четири године сигурно буде бар 4 процента", рекла је министарка Михајловић.

Инвеститори који су већ ангажовани на тим пословима у нашој земљи радиће по старим прописима до истека уговора.

Нови послови ће бити по новим одредбама Закона о рударству и геолошким истраживањима који влада планира да усвоји у наредне две недеље.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара