Читај ми!

Која предузећа ће бити приватизована ове године

Остало је да се приватизује још 78 предузећа, а држава ће да се определи у којима ће да задржи власништво. Саговорници емисије "Упитник" на РТС-у истичу да јавна предузећа имају јавни значај. Најављена је и стратегија о државном власништву, као и акциони план. Која предузећа ће бити оглашена ове године?

У прошлој години од понуђена три предузећа – продато је само једно. Иако је корона успорила и процес приватизације, Mинистарство привреде наставља с тим послом.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић рекао је у емисији "Упитник" да до 12. фебруара треба да буде усвојена Стратегија о државном власништву, а Акциони план у марту.

Ове године биће оглашено 15, а можда и 20 предузећа. Прва ће бити оглашена "Ласта", "Петрохемија", Издавачко предузеће "Рад", четири водопривредна предузећа из Баната, "Иван Милутиновић ПИМ", рекао је Стевановић. 

Држава је у последњих неколико година рашчистила портфељ Министарства привреде и остало је 78 предузећа, а држава ће се определити у којим предузећима ће задржати власништво. 

"Министарство привреде ће се бавити свим овим предузећима, а не као до сада да се предузећима из области енергетике бави Министарство енергетике, а наменском индустријом Министарство одбране. Све административне послове требало би да завршимо до краја ове године и да са применом и стратегије, и закона, и аката кренемо од следеће године", рекао је Стевановић. 

Шта се променило у односу на раније приватизације

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да се од првих приватизација пре две деценије променило много, а пре свега то што су радници свесни да ће доћи до приватизације.

"За ових 20 година искусили смо губитак права радника, којима су остали дужни плате, и сада их пре свега занима да ли ће после приватизације наставити да раде", каже Орбовић.

Сматра да је синдикатима требало дати могућност да учествују и у изради стратегије и законских аката, а не само онда када већ дође до приватизације.

"Ово што сада држава ради је за похвалу, а то је да се изради стратегија и да се реши проблем који предуго траје", рекао је Орбовић.

Јавна предузећа – јавни значај 

Професор Економског факултета Љубодраг Савић каже да је проблем што је већина од ових 78 предузећа већ била у процесу приватизације, али без успеха. Он такође сматра да треба схватити и да јавна предузећа имају јавни значај.

"Слично је и када говоримо о бањама као и земљишту, јер то су ресурси будућности. С друге стране, имате предузећа која представљају проблем јер за 20 године није успео да се нађе инвеститор и сада немају потенцијал, немају технологију", рекао је Савић.

Јавна предузећа баштине општа добра и не могу увек да послују комерцијално, али могу да буду корпоративна. 

Савић сматра да сва предузећа морају да схвате да морају да инвестирају да би била конкурентна на тржишту.

"'Симпо' је још у време владе Мирка Цветковића помогнут отписом дугова према држави. Исто је и са 'Јумком'. Морамо да будемо реални и да подвучемо црту јер не може да се нешто одлаже 20-30 година. Не мора да се угаси предузеће, али могу да се смање капацитети на меру одрживости", рекао је Савић.

Потребне инвестиције

Када је реч о јавним предузећима, са професором Савићем је сагласан и државни секретар у Министарству привреде.

"Јавна предузећа баштине општа добра и не могу увек да послују комерцијално, али могу да буду корпоративна", рекао је Стевановић. 

Председник Савеза самосталних синдиката Србије каже да је велики проблем тих предузећа што се годинама чекало да неко дође да их купи и у њих није инвестирано.

"Има доста фирми које и даље имају капацитете и треба им помоћи – или да се приватизују или да се инвестира у нове технологије и наставе с радом", рекао је Орбовић.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара