Читај ми!

Који пројекти ЕУ ће бити приоритети у Србији, на које је највише поносна Дубравка Негре

Шефица Регионалног представништва Европске инвестционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре рекла је за РТС да је поносна на пројекат повезивања школа - око 1.500 школа у Србији добиће брзи интернет, ИТ опрему, а 50.000 наставника ће се дигитално описменити

Годину за нама обележила је пандемија и економски, а и година испред нас биће у знаку превазилажења кризе, очувању радних места у приватном и јавном сектору и изградњи инфраструктуре.

Европска комисија издвојила је 9 милијарди евра за инвестиције у региону које ће се реализовати преко Европске инвестционе банке. 

Гостујући у Јутарњем дневнику, Дубравка Негре, шефица Регионалног представништва Европске инвестционе банке за Западни Балкан рекла је да је приоритет био помоћ малим и средњим предузећима да преброде кризу, да дођу до бржих и јефтинијих средстава.

Каже да су то у Србији радили у сарадњи са комерцијалним банкама, потписано је 175 милиона нових финансирања.

Према њеним речима, очекује да ће предузећа моћи да добију неопходну ликвидност да могу да финансирају обртна средства и да утичу на то да повећају своју активност и смање отпуштања рандика, што је тренутно приоритет.

Истиче да настављају то да раде и 2021. години јер криза није завршена.

"Пројект на који смо поносни је повезивање школа, око 1.500 школа у Србији добиће брзи интернет, ИТ опрему, 50.000 наставника ће се дигитално описменити, и да деца могу да раде на даљину", рекла је Негре.

Улагања у здравство

Негре каже да је здравствени сектор погођен и да су наставили улагања у здравствени систем Србије, тако да напредују радови на КЦС у Београду, почели су радовина изградњи КЦВ у Новом Саду - то су пројекти који су дугорочни али који треба што брже да се заврше да би се оснажио здравствени систем и да би лекари имали боље услове за рад, а пацијенти бољи приступ задравствнеој заштити.

За регион је опрдељено 9 милијарди. Расподеле средстава нису направљене, зависиће од припремних пројектра, земље су дале неке своје приоритете. "Један такав пројекат је изградња ауто-пута Ниш-Мердаре, почеће ових дана изградња прве деонице између Ниша и Плочника", рекла је она.

Али и остали пројекти који имаји за циљ дигитализацију екононије и очување животне средине што је предвижено зеленом агендом - биће у фокусу.

"У Београду планирамо изградњу канализационе мреже у општини Палилула, планирамо нова улагања у водоводну мрежу, у 25 општина широм Србије", истакла је Негре.

Поређење Србије са земљама региона

Негре каже да се пуно улагало у задње четири године, двоструко више у путну инфраструктуру него што је то чињено деценијама уназад.

Према њеним речима, у Србији је доста уложено у науку, завршен је Научно-технолошки парк у Нишу и Новом Саду, то су пројекти који имају за циљ да створе бољи екосистем за младе предузетнике, софтверске компаније, за оне који имају идеје а немају опрему да их релаизују.

"Поносна сам што смо помогли 28.000 малих и средњих у региону, то су улагања која су виђена као приоритети. Србија је мотор целог региона, као земља са највећим бројем становника, битно је да се у деценији ради на бољем и већем повезивању региона, на екононији која ће имати 20 милиона становника, а не мале земље појединачно", рекла је Негре. 

"Изазов у српској економији су јавна предузећа, јер без јавног сектора који је ефикасан не може ни приватни сектор да просперира, то је фокус у наредним годинама", закључила је Дубравка Негре.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво