Колико корака до заокружене приче о органској производњи, субвенције и шта даље

Иако је нова Уредба Европске уније о органској производњи требало да ступи на снагу првог дана 2021, тај рок је због пандемије пролонгиран. Међутим, у Министарству пољопривреде раде на усаглашавању нове регулативе о тој области, уз субвенције које су за ту производњу пет пута више него за конвенционалну.

Пре седам година Луковићи су се одлучили за органску производњу малина. У години пандемије управо овако узгајено воће било је изузетно тражено.

"Почетак је тежак и почетак је доста скуп, тако да ту треба истрајности и доста произвођача одустане у том периоду. Ту треба и подршка људи који се већ баве тине, а и струке подршка и подршка наравно и државе", каже Радојко Луковић из Ариља.

Држава је посебно заинтересована за органску производњу у свим обласима пољоприведе.

"Имамо пет пута веће субвенције у односу на конвенционалну производњу. Тако да је то једна лепа ствар за почетак да се бавите са овом врстом производње. Такође ћемо гледати да идуће године направимо једну диверсификацију, односно да не буду иста улагања ако се бавите сејањем пшенице или неким вишегодишњим засадима", каже Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде.

Едукација може у великој мери унапредити органску производњу, али и удруживање произвођача. Међутим, потребна је озбиљна стратегија и мање посредника у ланцу производње и продаје - тврде задругари.

"Ни у конвенционалној производњи нисмо адекватно заступљени у наступу на тржишту. И нисмо присутни у тој мери, али у преради, да ли у производњи, да ли у пласирању финалног производа нису задруге и удружења и мали робни произвођачи адекватно заступљени и наслоњени на тржиште, већ имају посреднике", каже Божо Јоковић - директор ПСЗЗ "Наши воћари" Ариље.

Пласман сирових органских производа доноси мању зараду него продаја свежег воћа. Последњих година, на светском тржишту је веома тражена лиофилизована малина.

"Препозната је код купаца као јединствена као квалитетан производ, који је сачувао доста хранљивих материја и витамина и минерала и кад још томе додате да је органског порекла, е онда то има једну потпуну причу", каже Немања Бојичић из Службе квалитета "Дреновац".

Органска производња је, за сада, успостављена на око један одсто пољопривредних површина, али би се тај проценат конкретном подршком државе и упознавањем произвођача са предностима могао повећати.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво