Читај ми!

Табаковић: Србија има у девизним резервама више од 35 тона злата

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић каже за РТС да је Народна банка током претходне године веома брзо довели до тога да сви у Србији знају да у њој имају сигуран ослонац.

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић каже да су читаве претходне године одржавали курс у распону 117,50 - 117,60.

Истиче да Србија има у девизним резервама 35,65 тона злата које гарантује сигурност држави, али и свима који са државом желе да раде.

Каже и да су у најтежој години директне стране инвестиције износиле 2,9 милијарди евра.

"Оглушили смо се о оне приче пустите фискални дефицит, не гледајте висину дуга, само помажите економији. Успели смо да сачувамо радна места, пре свега за људе чији су животи вреднији од свега, али за чије животе јесте потребна и стабилност и сигурност, коју смо показали да можемо да одржимо и у најтежим временима", истиче Табаковићева.

Каже да су резултати Народне банке остварени уз помоћ председника и Владе Србије.

Подсећа да је Народна банка на почетку кризе омогућила ликвидност и држави и привреди, али и банкама као прво и последње уточиште.

"Све време смо водили рачуна да не угрозимо ни стабилност цена, ни инфлацију. У току године смо веома брзо довели до тога да сви знају да у Србији имају сигуран ослонац у Народној банци", наводи Табаковићева.

Каже да су за трећи мораторијум имали довољно времена да са банкама договоре да оне процењују ризик, а да Народна банка регулаторним мерама омогући грејс период од шест месеци у којем ће процењивати за сваког од дужника колико има могућности да настави са отплатом због последица које су резултат кризе.

"Увек радимо оно што одговара нама као држави" 

Јоргованка Табаковић каже да је Народна банка Србије за стабилан курс уложила милијарду и 450 милиона евра.

"Посебно желим да истакнем, у новембру и децембру смо имали 285 милиона куповине евра због поновног доласка инвеститора у Србију. Нето смо продали милијарду и 450 милиона и одржалу кирс готово на истом нивоу", истиче Табаковићева.

Каже да је у 2019. години, поређења ради, Народна банка купила две милијарде и 700 милиона евра да динар не јача превише и тако сачувала резерве да може да интервенише у овој години.

"Да подсетим, од 2017. до краја 2019, преко пет милијарди и 300 милиона евра смо купили и зато смо имали и чиме да обезбедимо и испоручимо грађанима стабилност", каже Табаковићева.

Наводи да јавни дуг износи 56,7 и 57,8 - безбедно испод 60 процената.

"Враћен је један од скупих азербејџанских дугова са каматом од четири одсто. Када кажете држава се задужила, увек ћу подсетити - у односу на бруто друштвени производ који омогућава да тај ниво буде далеко испод мастрихтских критеријума, када се нисмо освртали на оне који су нам говорили радите све што и други. Ми увек радимо оно што одговара нама као држави", истиче Јоргованка Табаковић.

 

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара