Читај ми!

Шта се производи у Научно-технолошком парку у Нишу

Изградња Научно-технолошког парка, инвестиција вредна више од 12 милиона евра, највећа је у прошлој години у Нишу. Многима је то било остварење дугогодишњег сна некадашњег града електронике, а за више од тридесет компанија које већ раде у парку, велика шанса за будућност.

За већину Нишлија Научно-технолошки парк једна је од најлепших зграда у граду. Мање упућеним у савремене технологије, ипак, није баш јасно шта се ту производи. Тако, рецимо, фирма "Каминг" производи магацински простор за документацију коју предузећа чувају у електронској форми.

"Корисник не мора уопште да размишља о томе да ли има довољно простора, да ли су ту сервиси исправни, да ли је сервер оперативан, да ли постоји бек-ап и тако даље, о свему томе се бринемо ми и наш софтвер", објашњава Марко Живковић из фирме "Каминг". 

Циљ парка је умрежавање, па тако они који рецимо раде за Вајбер то сматрају не само својом шансом.

Вук Брајовић из агенције "Провиденс" из Београда сматра да је њихово место у Научно-технолошком парку Ниш изузетно важно за развој те апликације и за давање добрих примера пословне праксе и развојних пословних пројеката и комуникације.

"Оно што Научно-технолошки парк ради јесте да повезује све те компаније заједно, како старт-ап компаније тако и технолошко развојне. Идеја је да ми њима пружамо специфичне пословне и правне услуге, имају бројна менторска саветовања, бројне индивудуалне тренинге", каже Александар Ђорђевић из Научно-технолошког парка.

Умрежавање је посебно важно за развој 18 малих старт-ап предузећа, а осим освајања тржишта ни зарада није занемарљива.

"У овај фази тренутно не зарађујемо, али имамо кориснике наше платформе и у наредном периоду ћемо бити профитабилни. Тренутно смо финансирани од стране Иновационог фонда Републике Србије за иновациону делатност што нам је доста помогло да запослимо људе који ће да раде са нама", истиче Дејан Динчић из "Сервер бајтс".

Милан Ранђеловић, директор Научно-технолошког парка Ниш каже да су људи који ту раде јако задовољни, путују, возе солидне, или добре аутомобиле, купују станове.

"Мислимо да информационе технологије уопште иновационо предузетништво јесте шанса за младе људе коју треба искористити", поручује Ранђеловић. Од тренутно 450 запослених, већина због епидемије ради од куће.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара