Читај ми!

Михајловићева упозорава да се "Србијагас" опире променама, из предузећа тврде да ће испунити тражено

Крајем прошле године Владе је наложила убрзану реорганизацију "Србијагаса" и формирала Радну групу која већ ради на томе. То значи - већ за пет месеци транспорт и дистрибуција гаса морају пословати као два посебна предузећа у власништву дражаве. Ресорна министарка упозорава да се "Србијагас" опире променама, а из предузећа уверавају да ће тражено испунити.

План реорганизације "Србијагаса" усвојен је 2014. године. Налаже не само правно раздвајање, већ и да издвојена предузећа "Транспортгас Србија" и "Дистрибуцијагас Србија" раде потпуно независно.

То значи: матична компанија "Србијагас" бавиће се набавком гаса и инвестицијама.

"Транспортгас" биће власник гасовода и транспортовати гаса, а надлежност "Дистрибуцијегаса" је тржиште и дистрибутивна мрежа. Влада је утврдила рокове, а први корак је добијање лиценце.

Михајловић: Постоји јако пуно отпора

Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике, наводи да је план да до првог маја и "Дистрибуцијагас" и "Траспортгас" имају своје лиценце, што значи да су они првог маја потпуно одвојени са својом имовимом и својим независним органима и да функционишу као посебна предузећа.

"Суштина промена није зато што неко жели некога да помери, већ желимо да та предузећа буду профитабилна, као што је свуда у Свету. Не заборавите ни једно гасно предузеће у Европи, свету, Русији није предузеће које је у у губицима и где држава преузима губитке", објашњава министарка.

У исто време, како је додала, постоји јако пуно отпора.

"Ти отпори су свакодневни за сваку врсту промене унутар Србијагаса и то пре свега оних људи који управљају Србијагасом. Ми ћемо учинити све, када кажем ми, мислим Влада Србије, да то тих промена заиста и дође", поручила је Михајловићева.

Бајатовић: Све што је у интересу "Србијагаса" биће спроведено

До краја године од сва три гасна предузећа тражи се позитивно пословање, убрзани план реорганизације пред "Србијагас" је ставио 29 задатака и прецизиро носиоце који треба да их заврше у предвиђеним роковима.

"Све што управљач, а то је Влада Републике Србије, захтева од менаџмента и руководства Србијагаса, све оно што је у интересу Србијагаса биће спроведено", Душан Бајатовић, директор "Србијагаса"

Пут до сертификата и лиценце није лак, а рок је кратак, јер због усаглашавња са Енергетском заједницом, за то треба најмање два-три месеца.

У Агенцији за енергтику кажу да је "Србијагас" већ тражио лиценцу, али због непотпуне документације она није одобрена.

Дејан Поповић, председник Агенције за енергетику, каже да без лиценце не би могло да се ради, али пошто је то предузеће од општег интереса, постоји Уредба Владе којом је до добијања лиценце таквим предузећима одобрено да раде.

Раздвајање делатности транспорта и дистрибуције гаса Директива је Европске уније регулисана Трећим енергетским пакетом, који је комплетно укључен у наш Закон о енергтици. Реформа гасног предузећа је и услов на путу ка унији за отварање поглавља 15 о енергетици.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара