Читај ми!

Улагања у инфраструктуру предуслов за нова радна места

У години коронавируса ниједна земља у свету, осим Кине, о економском расту ни не говори. Још се своде рачунице али је већ јасно да ће се неке привреде суочити и са двоцифреним падом. Процењује се да ће у Србији пад бити 1 до 1,5 одсто, међу најмањима у Европи, што је добрим делом резултат државних улагања у инфраструктуру и пристиглих инвестиција.

Реконструкција магистралног пута од Чачка до Златибора, коначно је завршена. У обнову педесетак километара саобраћајнице уложено је 2,6 милијарди динара.

"Урађена је реконструкција седам мостова, од којих су највећи изазов представљали мостови Сушица и Криваја из разлога што су стубови тих мостова по 40 метара. Радили смо висећим скелама'', каже Слободан Божовић, технички директор предузећа "Путеви Ужице".

На више локација од Појата до Крушевца ради се на траси будућег ауто-пута од Појата до Прељине. Скоро 112 километара Моравског коридора повезаће седам општина, пола милиона становника и више од 20.000 компанија. Бржи привредни развој и нове, стране инвеститоре очекују и у Трстенику.

Милена Турк, председница Општине Трстеник истиче да само близина ауто-пута и отварање још једне индустријске зоне која је планирана између Трстеника и Врњачке Бање ће свакако Трстеник учинити и атрактивнијим и приступачнијим.

На траси Коридора 11, ради се на наставку ауто-пута "Милош Велики" од Прељине до Пожеге. 

Са путевима стижу и инвеститори 

Уз ауто-пут од Београда до Прељине у чачански крај већ су стигли немачки инвеститори, па пут Европе брже одлазе делови за аутомобиле.

"Дирекција је препознала потенцијал овде у фабрици у Чачку, да убрза неке пројекте, да раније добијемо машине, за које нам је потребно доста запослених на свим нивоима, свих профила", каже Ненад Меденица, генерални директор фабрике "Форверк".

Нови погони, складишта и хале на 15.000 квадратних метара граде се у Зрењанину где ће се производити 13 милиона аутомобилских гума годишње. На тим пословима ће, према најавама, бити упослено 1.200 радника.

Симо Салапура, градоначелник Зрењанина сматра да је привреда тог града добила један нови замајац у смислу да су проширили индустријске зоне за нове инвеституре на 500 хектара, такође станоградња у граду је процветала. Или је изграђено или се гради 500 нових станова.

Нова радна места очекују у Нишу, Панчеву... 

У погону канадске фабрике у Алексинцу већ се праве пресвлаке за аутомобилска седишта и праве планови за већу производњу. Неке Нишлије очекује запослење у новој кинеској фабрици.

"Очекује се око 1.000 запослених, новозапослених и мислим да ће то бити једна од најмодернијих технолошких фабрика обзиром на то да је површина фабрике огромна, а број радника релативно мали. То говори о томе да ће се примењивати најмодерније технологије'', поручује Александар Милићевић, директор регионалне привредне коморе Ниш.

Нова радна места и развој града очекују и у Панчеву, где се гради фабрика компоненти за ауто-индустрију.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара