Читај ми!

Михајловић: Енергетика и рударство постају замајац развоја привреде

Нова 2021. биће година великих промена у енергетском и рударском сектору, који треба да постану замајац развоја српске привреде, али и година унапређења енергетске ефикасности и пројеката заштите животне средине, каже министарка енергетике Зорана Михајловић.

Те промене, како је нагласила Зорана Михајловић, односе се на окретање ка пројектима који се тичу заштите животне средине, унапређење енергетске ефикасности кроз формирање фонда за енергетску ефикасност, али и стварање окружења за улазак и приватног капитала у област енергетике и рударства.

"Нас чека не само потпуна промена и окретање ка неким новим, другим пројектима који се тичу, пре свега животне средине и енергетике заједно,већ такође, формирање једног фонда за енергетску ефикасност", рекла је Михајловић Танјугу.

Објаснила је да тај фонд треба да помогне сваком домаћинству да се бави енергетском ефикасношћу и нагласила да треба да учинимо све да Србија смањи потрошњу енергије, електричне и топлотне, као и гаса.

Са треће стране, како каже, следи и потпуна промена у смислу стварања окружења где и приватни капитал може да уђе у област енергетике и рударства.

"Морамо да имамо један енергетски сектор који ће да буде замајац привреде, јер он јесте базичан сектор", истиче Михајловић.

То, наводи, значи и спровођење реформи у јавним предузећима, промену закона и стварање простора за све врсте капитала, а паралелно са тим, прави се један потпуно другачији инвестициони програм у 2021.

"Окрећемо се изградњи хидроелектрана. Дакле, не говорим овде о малим хидроелектранама него, пре свега, о средњим хидроелектранама које треба да помогну да у неком периоду испред нас, у деценијама које долазе, много више користимо чисте изворе енергије", рекла је Михајловић.

То су, каже, све изазови који нас очекују, а који нису једноставни.

"Са неке глобалне стране када погледате, без обзира да ли сада пада цена нафте, како се понаша гасно тржиште и слично, ми морамо сваког тренутка да будемо спремни на сваки поремећај, на сваки проблем", навела је Михајловић.

Гасна интерконекција између Србије и Бугарске 

Србија ће, напоменула је, градити гасну интерконекцију између Србије и Бугарске, а радиће се и на припреми документације за гасне интерконекције и са Румунијом или са неки другим државама.

"То даје могућност да Србија буде центар региона у области енергетике, али да буде и транзитна линија када говоримо о целом овом региону", истиче Михајловић.

Када је реч о електричној енергији, Михајловић очекује да ће Србија да гради хидроелектране на горњој Дрини, а да ће Електропривреда Србије да буде позната и ван границе Србије.

"То ће Србији омогућити и велике приходе, наравно већи профит, али ће једноставно омогућити да она буде енергетски безбедна зато што је то оно што сваког грађанина интересује", рекла је Михајловић и додала да сваког грађанина истересује да има довољно квалитетне струје и гаса и довољно топлотне енергије.

"Чини ми се да су претходних година енергетика и рударство Србије спавали, имајући у виду све оно што се дешавало у Европи и свету, имајући у виду, с друге стране, колико су огромни потенцијали са којима Србија располаже", напоменула је Михајловић.

Додаје да је заиста велика штета што нисмо успели у потпуности да искористимо наше потенцијале.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво