Читај ми!

Држава ће помоћи туризму и угоститељству почетком 2021.

Ова година неће бити лака за угоститељско-туристички сектор, али држава је спремна да помогне на све начине да се он одржи, рекла је министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић најављујући да ће та помоћ стићи већ у првом кварталу 2021.

"Карактеристично је да је то и најфлексибилнији сектор који се најбрже опоравља. Ми смо у августу и септембру то имали прилику да видимо. Чим је дошло до малог затишја пандемије, имали смо одмах пораст броја туриста, у августу за 25 одсто, а у септембру за девет одсто", навела је министарка Татјана Матић за Танјуг.

Додала је да ће држава помоћи туристичко-угоститељској привреди да превазиђе проблеме у прва три месеца 2021. године.

"И онда заиста очекујемо да се крене са стабилизацијом тржишта да бисмо крајем године могли да кажемо како имамо много бољу ситуацију и можда по први пут значајанији раст", оценила је Матић.

Да бисмо се вратили на период 2019. године, која је била рекордна, мораћемо да сачекамо 2024. годину, очекује министарка трговине, туризма и телекомуникација.

Сматра да следеће године треба више порадити на изградњи туристичке инфраструктуре.

"Јако важна лекција која је научена током пандемије је да домаћег туришту и домаћи туризам не треба потцењивати, да је моћ тог домаћег туристе огромна, да је наша туристичко-угоститељска привреда преживела ову најтежу годину у поселратној историји наше земље захваљујући домаћем туристи, и у том смислу морамо се више фокусирати на развој домаће туристичке привреде, на развој наше туристичке инфраструктуре", каже Матић.

Подсетила је да је за те потребе у буџету за 2021. планирано 600 милиона динара, као и средства за 100.000 ваучера.

"Радићемо и на ребрендирању Србије, и морамо да размишљамо о постковид периоду када треба да се вратимо на тржиште Европе и на светско тржиште. Не смемо да муком стечено место изгубимо, а неће бити лако у постковид периоду, зато што ће конкуренција бити немилосрда"

Додаје да ту, пре свега, мисли на велике туристичке дестинације као што су Француска и Италија.

Матић очекује да ће у 2021. и током наредне две године бити у првом плану домаћи и регионални туризам односно места које људи могу да посете аутомобилом.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво