Читај ми!

Одрживи развој неким фабрикама није трошак, већ уштеда, а резултати су видљиви

Брига о одрживом развоју последњих година је све присутнија и у Србији. Око двадесетак компанија у светску базу шаље годишње извештаје о напретку у тој области. Циљ те одрживости је да предузећа уз профит обезбеде дугорочност и себи и свом окружењу. У Привредној комори кажу да код нас у томе предњаче стране компаније, али је све више примера добре праксе и у домаћим малим и средњим предузећима.

По принципу, од природе узети онолико колико може да јој се врати, штампани су и годишњи извештаји, на "папиру" од рециклиране гуме, цитруса, конца, штетних алги... Фабрика лекова више од 80 одсто призвода пакује у рециклирани картон.

Санда Савић из Хемофарма наводи да је у последњој деценији та компанија уштедела воде колико иначе потроши за годину дана.

"Уштедели смо 150 хектара шуме, што одговара величини 200 фудбалских терена и постоји читав низ доказа о томе колико водимо рачуна о свим ресурсима, али пре свега људима", истиче Савићева.

Због тога је у фабричком кругу и сат који одбројава време од последње повреде на раду. Ти периоди су све дужи.

Добар пример је и светски производно-трговински ланац, који за једини објекат код нас користи соларну и енергију подземних вода.

Страхиња Урошевић менаџер компанје ИКЕА у Србији, наводи да рециклирају око 85 одсто отпада.

"Из употребе смо избацили све једнократне пластичне производе, како из асортимана, тако и из ресторана. На крају око две трећине производа које продајемо је направљено од материјала који су из обновљивих извора и тај удео стално расте", додаје Урошевић.

Улагање у одрживи развој није трошак, већ дугорочна уштеда, кажу они чији су резултати видљиви.

Мала и средња предузећа прате велике компаније 

Душан Стокић из Привредне коморе Србије наводи да у земљи постоји двадесетак компанија које извештавају о свом одрживом пословању, али да поред њих постоје и мала и средња предузећа која их прате и која уче од њих.

"Такође, има и немали број примера добре праксе примене циркуларне економије", истиче Стокић.

ИНМОЛД, фирма из Пожеге, производи алате, али и део асортимана бризгане пластике.

Са посебном пажњом сортирају отпад и шаљу га даљу у прераду.

"Тог отпада у нашој оргнизационој целини имамо веома мало. Имамо велику искоришћенст самих гранулата које употребљавамо током процеса прераде, од посебних отпада имамо емулзије и отпадна уља. Отпадна уља такође предајемо фирмама које су надлежне за њихово даље одлагање", каже Милош Јеликић, менаџер квалитета у ИНМОЛД-у.

Прича о одрживом развоју кренула је осамдесетих година прошлог века, у дрвној индустрији ставом да се свако посечено дрво замени садницом.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара