Читај ми!

Нови рекорд биткоина, вредност премашила 23.000 долара

Биткоин је за мање од 24 сата оборио још један рекорд и достигао вредност од невероватних 23.655 долара. У протеклих годину дана, вредност најстарије и најтраженије криптовалуте порасла је за више од 220 одсто.

Колико јуче, биткоин је премашио психолошку границу од 20.000 долара, а за само један дан вредност му је увећана за 10,5 одсто.

Нешто ниже рангирана криптовалута, етереум, чија се вредност обично креће упоредо са биткоином, од јуче је порасла за око 1,75 одсто.

Вредност биткоина је "експлодирала" захваљујући огромном интересовању инвеститора, пре свега због могућности за брзу зараду, али и због заштите улагања.

У тренутку када је количина биткоина расположива за трговање заустављена на нивоу од 21 милион, инвеститори сматрају да је улагање у криптовалуту својеврсна заштита од инфлације, с обзиром на то да су многе владе и централне банке "одврнуле славине", као одговор на кризу изазвану пандемијом ковида-19.

"Потрага за алтернативним валутама у које вреди улагати се наставља, пре свега због сталног умањења вредности фиат новца (традиционалних валута)", наводи се у анализи стручњака Дојче банке.

Управо због тога, очекује се да ће потражња за биткоином наставити да расте, а самим тим и његова цена.

Криптовалуте су се појавиле пре дестак година, али су биле на лошем гласу и углавном су повезиване са криминалом и поремећајима на тржишту.

Тек у последњих неколико година привукле су пажњу мејнстрим тржишта.

Биткоин је и даље слабије контролисан него остала "роба" којом се тргује.

Међутим, велики инвеститори су постали мање скептични према криптовалутама, откада су постале доступније за трговање, пре свега захваљујући бољој инфраструктури на берзама.

Успон биткоина у последњих годину дана последица је очекивања да та криптовалута постане једна од уобичајених метода плаћања, али и због тога што је Пеј Пал своју мрежу отворио за криптовалуте.

среда, 29. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије