Читај ми!

Све што треба да знате о олакшицама за отплату кредита

Грађани, предузетници и пољопривредници који због пандемије имају проблеме у отплати кредита и финансијског лизинга, од данас могу да траже олакшице. Нове мере донела је Народна банка Србије.

Директор Сектора НБС за заштиту корисника финансијских услуга Бојан Терзић објаснио је у Јутарњем програму шта све грађани и предузетници треба да знају о олакшицама.

Да ли су ове мере обавезујуће за све банке?

Мере су обавезујуће за све банке а услов за све дужнике да могу да поднесу захтев, како за грађане тако и за привреду, јесте да су били уредни у измиривању обавеза у периоду пре пандемије, односно пре 28. фебруара ове године уназад 12 месеци.

Да ли постоје и други услови када је реч о томе ко може да тражи олакшице?

Основни услов који постоји за све дужнике је да су били уредни у измиривању обавеза у периоду пре пандемије. Имамо две категорије дужника. Једно су грађани, односно физичка лица а друго су предузетници, пољопривредници и привредна друштва. 

Када се ради о грађанима, сви грађани који касне у измиривању обавеза које су најмање 1.000 динара у периоду који траје дуже од 30 дана могу да поднесу захтев. 

Затим сви грађани који су незапослени тренутно или евентуално постану незапослени до 30. априла, грађани који имају примања без обзира да ли су пензије или зараде а која су нижа од просечне нето зараде у Републици Србији. 

Грађани који имају већа примања до 120.000 динара али чија су примања у периоду пандемије смањена за 10 посто под условом да им је оптерећење кредитом зараде 40 посто или више.

Такве проблеме могу имати и они са већим зарадама. Када они могу да добију олакшице?

И они могу да поднесу захтев а банка може да им понуди олакшице исте које су предвиђене одлуком или неке другачије, то је ствар договора са банком. 

Са друге стране ми смо овом одлуком подстакли банке у смслу неких регулаторних олакшица да и таквим грађанима понуде грејс период, репрограм или нешто слично.

Да ли банке могу саме да клијентима предложе олакшице, ако благовремено уоче да неко има или ће имати потенцијалне тешкоће?

Банке могу и саме да предложе и у оба случаја, без обзира да ли сами грађани захтевају или банке предложе, када виде да неко има потешкоћа, банке имају подстицај од Народне банке у смислу одређених мањих издвајања.

На које конкретне олакшице грађани могу да рачунају?

Грађани могу са банком да договоре репрограм или рефинансирање. У том случају они имају паузу у отплати од шест месеци и не плаћају рату кредита.

Након истека тих шест месеци настављају да плаћају рату кредита која не може бити већа од износа који је био и до тада с тим што се продужава рок отплате како би се омогућило да се та рата не повећа. 

Ако се грађани одлуче за рефинансирање, новим уговором који закључују не сме да буде предвиђена виша каматна стопа, најмање каматна стопа из предходног уговора или нижа.

Пољопривредници, предузетници и привредна друштва такође могу да се обрате банкама. Који су услови за њих?

Поред основног услова да су били уредни у измиривању обавеза пре пандемије, пољопривредници, предузетници и привредна друштва који касне у измиривању обавеза у периоду од 30 дана или дуже, они који нису радили 30 дана или дуже и они којима је смањен приход 15 посто или више у пероду пандемије могу да поднесу захтев. 

И они који не испуњавају ове услове али постоје неке друге потешкоће у финансирању такође могу да се обрате банкама а на банци је да процени да ли може да понуди одређене олакшице.

Да ли су исти услови и код финансијског лизинга?

Важе исти услови као и у случају кредита, исте су категорије укључене у олакшице, тако да нема разлика у погледу услова и последица.

Ако банка одобри грејс период, да ли се за то време плаћа камата или и она може да се одложи?

Банка у сваком случају обрачунава камату за грејс период од шест месеци с тим што грађани могу да се определе да у том грејс периоду плаћају камату или да је одложе са остатком дуга. 

Они који могу да плаћају камату, која је у односу на рату кредита мања, саветујем да плаћају јер је то онда повољније.

Да ли мере важе и за грађане који имају проблем са враћањем дозвољеног минуса или рате на кредитној картици?

Укључене су и све кредитне картице и дозвољено прекорачење како за грађане тако и за правна лица.

Да ли се за све ово плаћају неки трошкови банкама?

Банке не могу да наплаћују било какве накнаде, трошкове администрирања, одобравање новог кредита или слично.

Од када важе мере и да ли су банке обавезне да своје услове објаве на сајту?

Банке су дужне да у пет дана, рачунајући од понедељка 15. децембра, када је ступила на снагу Одлука, да објаве на сајту услове под којима дужници могу да поднесу захтев и да прецизирају те услове у односу на своје производе.

Потребно је да имају репрезентатвне примере и да на основу тих примера корисници могу да идентификују себе у којој позицији се налазе и да ли им услови одговарају у смислу шта за њих конкретно значи.

Може ли се све то заврши електронски?

Подношење захтева банци и одговор банке може да се обави електронски. На банкама је да прецизирају, због обраде вероватно великог броја захтева, на који начин ће то радити да ли путем мејла или попуњавање неког формулара на сајту.

Ми саветујемо и апелујемо на грађане да сви који имају могућност да електронски подносе захтев и да не одлазе у пословнице да се стварају гужве и на тај начин ће најбоље заштити себе и запослене у банкама. 

Неке банке су у међувремену увеле такве производе где сам кредит може да се одобри потпуно електронски без одласка у банку.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се