Читај ми!

Шест ствари које мoрате знати када размишљате о подизању кредита

Да ли схватамо сврху подизања кредита или не? Користимо ли олако ту могућност брзог преузимања веће суме новца, без озбиљнијег промишљања о начину и времену отплате? Уредник портала "Каматица" Душан Узелац даје преглед најважнијих ствари које морате знати када размишљате о подизању кредита.

Да ли нам је кредит заиста потребан или исувише олако посежемо за том опцијом? Одговор је не, уколико знамо шта је кредит, због чега нам је тачно потребан и ако направимо план отплате који неће да угрози нашу рутину.

Кредит је користан алат уколико знамо њиме да управљамо. Душан Узелац кредит поистовећује са моторном тестером. Ако знате како се користи моторна тестера, угрејаћете и себе и своју породицу, а можете и зарадити новац користећи je. Међутим, ако не знате, она је врло незгодна ствар и можете се повредити и упропастити себи живот.

Кредити се деле на корисне и изнуђене. Стамбени су корисни кредити, јер решавају крупно животно питање, и то је део који и решава оно што је поента кредита – мења финансијско размишљање на дуги рок. Кеш и краткорочни кредити су, ако после не наступи промена навика, само привремено решили проблем.

Кредит не узимате од банке, ви га узимате од својих будућих прихода. Када одлучите да из невоље треба да вас избави трећа страна, а то је банка, морате да будете свесни да је то само привремено решавање проблема, и то уз камату.

Заблуда је да у банкама постоји саветник за становништво. То није никакав саветник, јер не можете отићи код њега да га питате како да трошите мање, како да не узмете кредит, како да зарађујете више – то би био саветник.

У банци су то продавци, зато морате бити опрезни са питањима која постављате банци и морате бити спремни пре него што одете у банку да дефинишете који износ решава ваш проблем, али исто тако који износ одвајања у форми месечне рате не прави нови проблем.

Кредит је потпуна супротност штедњи. Ко год је узимао кредит зна да пре узимања није могао са стране да одвоји неки износ, а када узме кредит итекако може да одвоји са стране, јер је потписао уговор са банком која га на то обавезује. Ту своју неспособност плаћамо скупо када подвучемо црту и утврдимо колико смо више новца дали за отплату износа који нам је био потребан. У случају стамбених и сличних кредита може се испоставити да је вредност коју смо стекли кредитом премашила тај износ и зато се такви кредити сматрају корисним, чак и одличном инвестицијом. 

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара