Читај ми!

"Стандард енд Пурс": Задржан кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+

Рејтинг агенција "Стандард и Пурс" (Standard and Poor's), потврдила је оцену кредитног рејтинга Србије на нивоу ББ+ и задржала стабилне изгледе за његово даље повећање, саопштено је из Министарства финансија и Народне банке Србије.

Агенција наводи да су захваљујући успешно спроведеним структурним реформама и мерама фискалне дисциплине и консолидације створене добре основе за одржив привредни раст и да је Република Србија ушла у ову кризу спремна и са добро уравнотеженим финансијама.

Доследност у спровођењу одговорне економске политике дала је резултате, те тако Србија и даље остаје у групи ретких земаља којима у 2020. години кредитни рејтинг није смањен.

Истиче се да је смањењем јавног дуга у претходном периоду створено довољно фискалног простора да у условима кризе може да подржи додатно задуживање за пакет мера подршке привреди и опоравак економије од негативног утицаја пандемије, што је уједно успорило економски пад српске привреде.

Такође, успешне мере монетарне политике спроведене у претходним годинама, резултирале су стабилном и ниском инфлацијом, која је на нивоу од испод 2 одсто.

У извештају се констатује да је потенцијална економска штета од шока изазваног пандемијом коронавируса ублажена захваљујући и заједничком пакету мера подршке Владе Републике Србије и Народнe банкe Србије, који износи скоро 13 одсто БДП-а.

"Мере које су имале за циљ очување производних капацитета целокупне привреде, одржање животног стандарда становништва и обезбеђивање ликвидности свих економских субјеката, значајно су помогле да се ублаже непосредне последице пандемије, али и да се створе услови за бржи опоравак привреде и остварење динамичног раста у 2021. години", наводи се у извештају.

Поред тога, Народна банка Србије је смањила референтну каматну стопу за кумулативних 100 базних поена на 1,25 одсто током 2020. године и повећала ликвидност банкарског сектора путем своп и репо-трансакција.

Банкарски систем и курс динара остали стабилни

Услед потребе да се финансирају мере подршке привреди и грађанима како би се смањио утицај кризе у 2020. години, дошло је само до привременог благог пораста учешћа јавног дуга у бруто домаћем производу и већ у наредној години очекује се да се јавни дуг врати на претходни опадајући тренд.

Директне стране инвестиције у претходном периоду су биле више него довољне да у потпуности покрију текући дефицит. Поред тога, "Стандард и Пурс" наводи и да су током протекле деценије, страна улагања у српску производњу резултирала јачањем прихода и диверзификацијом извозне корпе.

Агенција наводи да су банкарски систем и курс динара остали стабилни, да су девизне резерве на рекордном нивоу и да је ниво проблематичних кредита значајно смањен са 22 одсто колико је износио у 2015. години на 3,40 одсто од укупног износа на крају септембра 2020. године.

"Стандард и Пурс" процењује мањи привредни пад ове године од 1,5 одсто, у односу на претходно пројектованих 3,5 одсто у мају месецу, као и да ће Република Србија већ наредне године стварити значајан привредни раст од 4,50 одсто.

Уколико се повећање прилива страних директних инвестиција настави, као и побољшање отпорности платног биланса, раст примања од извоза и повећање нивоа девизних резерви, и поред свих ризика, створили би се услови за повећање кредитног рејтинга Републике Србије.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво