Читај ми!

Михајловић: Није нормално да директор "Србијагаса" има плату од 2,4 милиона

Потпредседница владе и министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је почела реформа "Србијагаса". Обилазећи предузеће "Ресавица" поручила је да је безбедност рудара приоритет.

Зорана Михајловић је поручила да ће руководство тог предузећа бити смењено, ако не буде спроведен план реформе који је усвојила Влада.

"Мислим да није нормално да директор 'Србијагаса' има месечну плату од 2,4 милиона динара. Радници ЈП ПЕУ Ресавица имају плату, у просеку, око 65.000 динара месечно и треба им скоро читав радни век, 38 година, да раде за оно што директор 'Србијагаса' заради за годину дана", рекла је Михајловићева обилазећу рудник "Ресавица".

То ћемо врло брзо да променимо и то тако више бити неће, поручила је Михајловићева.

На питање новинара током посете "Ресавици" шта мисли о појединим коментарима у јавности да ће најављене реформе у гасном сектору бити само козметичке, Михајловићева је подсетила да је Влада Србије на седници 10. децембра усвојила план реорганизације "Србијагаса" и поручила да то мора да се спроведе.

"Реформа Србијагаса је почела у петак прошле недеља и тачно је одређена и дефинисна по датумима, када и шта мора да се уради. Пословодство ‘Србијагаса’ треба да је спроведе и уколико је не буде спровела неће бити пословодства ‘Србијагаса’".

Истакла је да је важна реформа и предузећа у гасном сектору и да је Влада донела одлуку да се крене у реформу "Србијагаса", како је рекла, са чиме се касни најмање шест година.

"Пошто ниједан корак није направљен ка томе да се отвори тржиште и да се истински издвоје предузећа са својом имовином из ‘Србијагаса’, да имамо, пре свега, реалну цену гаса, што не значи никако и раст цене гаса", навела је Михајловићева.

Поручила је, такође, да мора, како је рекла, "да се регулишу и неки институционални људски монополи који су се појавили у тим предузећима".

Михајловић напомиње да јој је потпуно јасно да свака промена рађа огромне отпоре, али да Влада и Министарство у том смислу неће одустати.

Нагласила је да ће од "Србијагаса" бити направљено профитабилно предузећа, од којег ће грађани имати корист, а не као сада "што имамо шачицу људи у Србијагасу који имају корист".

"Када би видели све услове за раднике у овим рудницима, све нас би требало да буде срамота зашто неко троши милионе, а не улаже се у у рударство. Ја планирам то да променим и да 'Ресавица' функционише боље, да има добру опрему и да људи могу да раде безбедно".

А они који су, истиче Михајловићева, на поменути начин радили у "Србијагасу" у претходном периоду треба да сносе одређене последице и да више не буду на руководећим местима у том предузећу.

То се, слично, односи и на ЕПС, додала је министарка.

"Безбедност рудара је приоритет" 

Обилазећи Јавно предузеће ПЕУ "Ресавица", поручила је да је безбедност рудара приоритет и да ће у наредном периоду њено министарство више пажње посветити набавци боље заштитне опреме и већем поштовању процедура како би се сачували животи рудара.

Михајловићева је подсетила да су се само у последњих 14 дана у том предузећу догодила два инцидента, у којима је један радник изгубио живот, а двојица су повређена и налазе се у болници.

"То је за мене велики аларм да морамо да разговарамо о томе како изгледа безбедност у рудницима, наши рудари имају потпуну опрему, али гледамо како да имају још бољу опрему, али и о томе шта сви заједно можемо да учинимо да имамо боље процедуре и да их се придржавамо како бисмо сачували животе", рекла је Михајловић.

Истакла је да је управо безбедност рудара разлог њене посете ПЕУ "Ресавица".

Михајловићева је изнела податак да је у последњих 20 година у том предузећу око 11.000 радника било повређено, док је њих 27 изгубило животе.

Захвалила је директору тог предузећа Марку Вуковићу и представницима синдиката на разговору о бољим условима рада рудара и већем поштовању процедура.

"Максимално ћу се трудити да све то буде поштовано, да у овом времену које није лако и које је кризно у сваком смислу те речи сачувамо људе, зато што су људи најважнији, нема предузећа, ако нема људи", рекла је Михајловић.

Указала је да ће се решавати односи тог предузећа са ЕПС-ом и да очекује да до краја године буде завршено све у вези са потписивањем чешког кредита за набавку опреме за "Ресавицу", како би у јануару само предузеће закључило уговор за набавку опреме.

Навела је да је пре десетак дана у Београду имала састанак са представницима ПЕУ "Ресавица" о новом чешком кредиту за то предузеће, субвенцијама које даје држава "Ресавици", али и о томе како ће у наредним месецима и годинама предузеће пословати.

Министарка је најавила да ће у наредних неколико дана бити формиран и Надзорни одбор тог предузећа.

Такође, најавила је да до краја године очекује потписивање уговора за чешки кредит који ће, како каже, обезбедити бољу опрему.

Како је рекла, Министарство рударства и енергетике и Министарство финансија већ разговарају са Управом за јавни дуг да се чешки кредит намењен модернизацији рудника угља потпише до краја године.

"Већ у првој половини јануара 2021. биће потписан уговор између ЈП 'Подземна екслплоатација (ПЕУ) угља Ресавица' и добављача опреме", додала је Михајловићева.

Очекује да ће у наредном периоду бити и регулисани односи са ЕПС-ом како би "Ресавица" могла да остварује додатне приходе.

Реч је о робном кредиту од 8,5 милиона евра, који је резултат међудржавног споразума Србије и Чешке, на који чекамо осам година", рекао је в. д. директора ПЕУ Ресавица Марко Вуковић.

"Састанак са министарком буди наду у будуће пословање јавног предузећа, с обзиром на то да смо добили чврста обећања која чекамо дуги низ година за реализацију чешког кредита. То значи улагање у пословање, повећање нивоа производње и повећање безбедности радника, што је изузетно важно јер смо имали низ повреда с једним смртним исходом", истакао је Вуковић.

Представници Синдиката радника рудника и синдиката "Независност", који су присуствовали састанку с министарком Михајловић, изразили су задовољство због најављеног улагања у нову опрему и повећање безбедности рудара у окнима.

"Уговор о чешком кредиту је планиран последњих осам година, а ни у једном тренутку није дошло до потписивања. Сваке године се преговарало о томе, а сада ће коначно бити и реализован", рекао је председник Синдиката ЈП ПЕУ Небојша Милнековић.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво