Читај ми!

Брнабић: Да јачамо пољопривреду и прехрамбену индустрију

Премијерка Ана Брнабић отворила је Пољопривредни сајам у Новом Саду, који се ове године због епидемије коронавируса први пут одржава онлајн, поручујући да ће се наставити улагања у пољопривреду, како би се и даље јачали и развијали и пољопривреда и прехрамбена индустрија.

У онлајн обраћању, Ана Брнабић је истакла да је 2020. година најбоље до сада показала значај пољопривреде и прехрамбене индустрије.

"Поносна сам што је Србија била једна од ретких земаља која је на почетку пандемије била земља која ни у једном тренутку није имала несташице хране и прехрамбених производа", рекла је Брнабићева.

Због тога је премијерка захвалила свим пољопривредним произвођачима и прехрамбеној индустрији, што су, каже, били спремни и успели да упркос таквим околностима покажу жилавост и отпорност.

Навела је да Србија не само да није имала несташице хране, већ управо супротно, била је у могућности да помогне другима, који су у том тренутку имали несташице.

"Ово нам служи као даљи подстрек да још више улажемо у пољопривреду и да снажније кренемо у трансформацију из земље која извози пољопривредне производе и сировине у земљу која извози храну, производе са додатном вредношћу", рекла је премијерка.

Зато је, каже, у мандату ове Владе прехрамбена индустрија премештена из надлежности ресора Минстарства привреде у ресор пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Указала је да је сигурна да ће се већ 2021. године видети конкретни резултати тог потеза, односно да ће се видети да пољопривреда и прехрамбена индустрија дају нову, додатну вредност за укупан економски раст Србије.

"Рачунајте на подршку Владе Србије. Настављамо да инвестирамо. Пољопривреда је једна од важнијих компоненти нашег плана развоја 'Србија 2025', да наставимо да јачамо и даље развијамо и пољопривреду и прехрамбену индустрију", поручила је Брнабићева.

Премијерка је честитала организаторима што се сајам и поред епидемије ипак организује онлајн, уз учешће више од 130 произвођача из осам земаља који ће понудити производе и услуге у области пољопривреде. Ове године, земља партнер је Чешка Република.

Кухта: Свесни смо значаја овог сајма

Амбасадор Чешке у Србији Томаш Кухта истакао је да спољнотрговинска размена у аграрном сектору између две земље последњих година расте, и то не само у извозу чешких производа у Србију, већ и производа из Србије у Чешку.

У онлајн обраћању, Кухта је изнео податак да је укупна размена прошле године достигла 36,7 милиона евра, од чега је извоз из Чешке у Србију 20,6 милиона, а извоз из Србије у Чешку 16,1 милион евра.

Навео је да је у првих девет месеци ове године забележен раст узајамне робне размене, и то шест одсто из Чешке у Србију и чак 26 одсто из Србије у Чешку.

Даљем расту и унапређењу сарадње доприносе и сајамске манифестације, као што је Пољопривредни сајам у Новом Саду и сличан сајам у Чешкој.

"Свесни смо значаја овог сајма и чешке фирме традиционално учествују на њему, а верујемо да ће наредне године бити одржан у традиционалном облику", рекао је Кухта.

Указао је на то да је Чешка Србију увек сматрала својим блиским пријатељем, не само са пословне стране, већ и зато што их спајају историја, дуги партнерски односи и узајамна сарадња у многим областима.

Члан Градског већа Новог Сада за привреду Милорад Радојевић истиче да је због пандемије велику штету претрпела и сајамска индустрија, која има велики значај за привреду једне земље, за компаније, али и за град који ј домаћин.

Рекао је да је Пољопривредни сајам годинама један од најважнијих догађаја у Новом Саду, који окупља, каже, све оно највредније у пољопривреди, где се указује на најновије трендове и где излажу најзначајније компаније.

Грађани манифестацију могу да прате онлајн

Покрајински секретар за пољопривреду Чедомир Божић рекао је да будућност пољопривреде лежи у дигитализацији, те додао да је у сарадњи са Институтом "Биосенс", направљена дигитална платформа "Агросенс", која пружа подршку пољопривредницима у праћењу раста усева и план активности.

"То је важан корак у повећању ефикасности и конкурентности домаћих произвођача", рекао је Божић.

Генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић изразио је задовољство што је овогодишња манифестација, и поред пандемије, задржала међународни карактер, будући да учествују фирме из Чешке, Мађарске, Хрватске, Италије, Шпаније, Холандије.

"Ово је један добар пилот пројекат, показује да ћемо моћи да наставимо да делујемо у овом формату, али после пандемије да се вратимо организовању сајма као и претходних година", рекао је Цветковић.

На Националној изложби стоке, у оквиру Сајма, биће представљено више од 150 грла говеда, коња, оваца и свиња, које излаже више од 30 одгајивача из Србије.

Исто толико компанија и индивидуалних произвођача представиће своје производе и услуге за које су добили шампионске пехаре на оцењивању квалитета "Најбољи у 2020".

Међународни пољопривредни сајам почео је данас и траје до 18. децембра, а грађани ће манифестацију моћи да прате на сајту www.expoonline.rs.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво