Читај ми!

Крај радова који су многи возачи чекали – коначно од Чачка до Златибора без застоја

Завршена је реконструкција магистралног пута Чачак–Златибор. Обновљени су тунели, мостови, изграђени потпорни зидови, поправљен коловоз, а саобраћај није прекидан. Вредност радова које су из кредита Светске банке финансирали "Путеви Србије" је готово 2,6 милијарди динара.

Једном од најфреквентнијих деоница магистралног пута ка Црној Гори и Републици Српској, поново се путује без застоја, наизменичног пропуштања и чекања. Педесетак километара дугом деоницом реконструисаног пута, сада се стиже лакше, брже и безбедније.

"Ми идемо често овуда због посла и сада је стварно предивно. Доста је безбедније у односу на претходни период када је било доста ударних рупа, па одрона на критичном делу пута уз Сурдук, тако да је сада феноменално", кажу анкетирани грађани.

На деоници пута између Овчар Бање и Ужица, реконструисано је 14 мостова и тунел. Изграђено је и уређено више потпорних зидова, косина и усека, замењен асфалт и ојачан коловоз. И краћа, изузетно захтевна деоница од Ужица до Сушице, сада је потпуно обновљена.

"Урађена је реконструкција седам мостова, од којих су највећи изазов представљали мостови Сушица и Криваја из разлога што су стубови тих мостова по 40 метара. Радили смо висећим скелама не би ли што пре завршили јер су највећи застоји у били баш на тим мостовима", каже  Слободан Божовић, технички директор предузећа "Путеви Ужице".

Леко Корићанац, генерални директор "Путева Ужице", каже да је санација косина извршена на 50.000 квадрата, са заштитном мрежом и прсканим бетоном.

"Поред тога урадили смо санацију клизишта које је активно од времена изградње овог пута, тако што смо урадили шипове у дужини од 400 метара, пречника 1,5 метар са надгорњом гредом", каже Корићанац.

Парцијална санација мостова, тунела, косина и усека, отежавала је саобраћај али и радове на овој, изузетно фреквентној деоници пута између Чачка и Златибора.

На раскршћу путева ка Ужицу, Златибору и Вишеграду, на петљи у Сушици, овом санацијом и ревитализацијом пута, урађена је расвета, систем за пречишћавање отпадних вода са коловоза, срушен стари мост и на његовом месту урађен потпуно нови, шездесетак центиметара виши и нешто шири надвожњак од претходног.

Годинама урушаван пут, којим у јеку сезоне дневно прође и више од десет хиљада возила, сада је модерна, саобраћајница са две или три траке, која ће овај део југозападне Србије, ускоро спојити са Коридором 11.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво