Читај ми!

Мали: Од 1. јануара пензије ће бити веће за 5,9 одсто

Од 1. јануара следеће године пензије ће бити веће за 5,9 одсто, на основу швајцарске формуле, навео је за РТС министар финансија Синиша Мали. Додао је да ће бити и повећања плата у јавном сектору.

Синиша Мали је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да ће од 1. јануара пензије бити повећане за 5,9 одсто, минимална цена рада за 6,6 одсто и да ће се повећати плате у јавном сектору.

Истиче да ће од 1. јануара  плате повећане за пет одсто добити медицински радници, док ће остали запослени у јавном сектору добити 3,5 одсто, а осталих 1,5 одсто повећања они ће добити од 1. априла.

Мали је потврдио да ће војници, поред тога, добити додатно повећање до десет одсто.

За капиталне инвестиције 330 милијарди динара

Додаје да су у буџету за наредну годину планирана и издвајања за капиталне јавне инвестиције од 330 милијарди динара  јер се, како каже, показало да када држава улаже у ауто-путеве, железницу, индустријске паркове, мостове, да се на тај начин подстичу и приватне инвестиције.

"Дакле све те јавне инвестиције подстичу и приватне инвестиције. Нови ауто-путеви са једне стране подстичу раст економије, запошљавају се људи, а са друге стране подстичу приватне инвеститоре. Ми зато у наредној години имамо преко 330 милијарди динара издвојених само за капиталне инвестиције", објашњава Мали.

На списку тих инвестиција налазе се, наводи Мали, изградња Моравског коридора, ауто-пут Прељина–Пожега.

Истиче да ће укупна помоћ државе привреди и грађанима од почетка кризе изазване пандемијом ковида 19 износити преко 700 милијарди динара, односно преко шест милијарди евра.

"Издвојили смо 12,7 одсто нашег бруто домаћег производа да помогнемо нашој привреди, успели смо да је спасимо. Буџет за 2021. гледамо у оквиру тога", објашњава министар финансија.

четвртак, 07. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара