Читај ми!

"До прве декаде новембра 2,085 милијарди евра бруто директних страних инвестиција"

Србија је до 10. новембра ове године имала прилив бруто директних страних инвестиција у износу од 2,085 милијарди евра, изјавила је гувернерка НБС Јоргованка Табаковић. Србија данас располаже са 13,1 милијардом евра девизних резерви, од чега има у злату 35,4 тоне, изјавила је гувернерка.

Истакла је да је то још једна важна вест за нашу земљу.

"Са првом декадом новембра од почетка године у Србију је дошло 2,085 милијарде евра бруто дирекнтих страних инвестиција, од чега је нето, према прелиминарним подацима 1,997 милијарди евра", рекла је Табаковићева на отварању другог дана Београдског економског форума.

Рекла је да се нада да ће Србија без реинвестиране добити успети до краја године да оствари пројекцију од 2,3 милијарде евра нето директних страних инвестиција.

Србија данас располаже са 13,1 милијардом евра девизних резерви, од чега има у злату 35,4 тоне, изјавила је  гувернерка НБС.

Истакла је да то злато представља 14 одсто од укупних девизних резерви, које су двоструко увећене у односу на 2018. годину.

"После куповине у 2019. године, ми смо и у овој кризној години у договору са председником и владом наставили да се одговорно понашамо и увећавамо девизне резерве, најстабилнијим делом, то јест златом", навела је Табаковићева.

Истакла је да је у време кризе обавеза доносиоца одлука свуда у свету да делују синхронизовано, према свега обавеза према грађанима.

Табаковић је нагласила да НБС води одговорну политику и да је због тога већ годинама ниска и стабилна инфлација и имамо стабилан девизни крус.

Подсетила је да је Србија јуче на међународном финансијском тржишту емитовала десетогодишњу еврообвезницу у износу од 1,2 милијарди америчких долара, по купонској стопи од 2,125 процената и стопи приноса од 2,35 одсто и истакла да је Србија постигла најповољнију цену финансирања од 1,066 одсто, што су до сада најниже каматне стопе.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво