Читај ми!

Нови подстицаји за младе пољопривреднике, и до 1.500.000 динара бесповратно

Пољопривреда у Србији бележи у овој години озбиљан раст од преко пет посто, потврдио је за РТС ресорни министар Бранислав Недимовић. Најавио је и да су бесповратна средства у новом пакету мера за младе пољопривреднике до 1.500.000 динара.

Пољопривреда ће у овој години имати раст већи од пет посто у поређењу с претходном. Бранислав Недимовић је за Јутарњи дневник истакао да је ово трећа година да пољопривреда бележи рекордне приносе и сталан раст бруто друштвеног производа и да очекује и четврту годину да буде близу тих рекорда. 

"Ми ћемо имати озбиљан раст од преко пет посто, то ће сад бити 9,7, или 9,8 одсто у односу на читав БДП државе, али још није готова берба кукуруза. Већ сад могу да кажем да имамо скоро 10 посто бољи принос него што смо имали претходних година", нагласио је Недимовић.

Истакао је и да је у овом тренутку за 30 посто већи принос кукуруза у односу на десетогодишњи просек, а 60 посто већи принос соје и демантовао полемике с тим у вези.

"Нема одустајања, пољопривреда је једна од ствари која је повезана са скоро сваким домаћинством. Ми смо пољопривредна земља и морамо да схватимо да је то грана у којој можемо да дамо пун допринос", нагласио је Недимовић.

Додао је и да би прехрамбена индустрија требало да преовлада у смислу да за пољопривреду њу користимо као ресурс за надоградњу и додату вредност. 

Недимовић је рекао да су обећали и решили проблем "Будимке", а сада је и "Поречје-Вучје" купила секторска фирма "Стрела" из Бојника и још једна компанија из Лесковца.

Најавио је да ће се сада решавати и секторски проблеми југа Србије, као што је "Мерошина", једна од највећих хладњача код Ниша.

Бесповратна средства за младе пољопривреднике

Држава је припремила нови пакет помоћи за младе пољопривреднике. Посебно се инсистира на сточарству, повртарству и воћарству.  

Недимовић очекује да ће ће следеће недеље објавити ранг-листу и да ће бар два пута бити већи број младих, од 2.300 до 2.500, који ће први пут ући у пољопривреду. Максимални износи бесповратних средстава су 1.500.000 динара, који у даљем периоду морају да са оправдају.

Најавио је и да ће министарство за тај пројекат тражити и помоћ од америчке развојне агенције ДФЦ. 

Објаснио је и да млади с добијеним новцем могу, ако немају своју, да купе земљу.

"С 15.000 евра може да се подигну два хектара облачинске вишње с комплетним системом за наводњавање. Ако желите бржи профит можете да купите 30-40 оваца или товљенике који имају добру цену на тржишту", саветује министар.

Проблем пензија од 1986. године

Што се тиче пензија пољопривредника, Недимовић наглашава да мора да се уђе у срж проблема који нико од 1986. године није пипнуо.

"Не можете да плаћате исте доприносе на један и сто хектара земље", сматра Недимовић.

С премијерком је већ имао разговоре о том проблему, имаће састанке са Светском банком, а разговараће се и са ММФ-ом, да се ти проблеми реше.

"Иначе, пензије пољопривредника су нешто веће од стотину евра", рекао је Бранислав Недимовић.

среда, 24. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару