Дуванска индустрија против нових акциза

Произвођачи цигарета траже хитно повлачење амандмана на Закон о акцизама. Тврде да се новим начином опорезивања произвођачи квалитетнијих цигарета доводе се у незахвалнији положај у односу на произвођаче јефтинијих цигарета.

Представници огранака у Србији три водеће светске компаније за производњу цигарета "Бритиш Америкен тобако", "Филип Морис" и "Јапан тобако интернешенал" затражили су хитно повлачење амандмана на Закон о акцизама, усвојеног у Скупштини Србије, који ће, како су истакли, угрозити пословање и довести у питање ниво запослености у тим фабрикама.

На хитно сазваној конференцији за новинаре, представници дуванских компанија истакли су да је јуче усвојен амандман довео до таквих измена које значајно мењају предлог који је договорен са Владом Србије.

Како су објаснили, акциза на цигарете израчунава се из два дела, односно зарачунава се на основу пропорционалне стопе на малопродајну цену цигарета и фиксног износа по паклици.

Према предлогу који је договорен са Владом, пропорционална стопа која би се зарачунавала на малопродајну цену требало је да износи 35 одсто док би фиксни износ акцизе по паклици износио 11 динара.

Уместо тога усвојен је амандман посланика СПС у Скупштини по којем је пропорционална стопа 38 одсто и 8,92 динара по паклици.

Иначе, до сада је пропорционална стопа износила 33 одсто, док је фиксни износ по паклици износио осам динара.

Оваквим начином опорезивања, произвођачи квалитетнијих цигарета доводе се у незахвалнији положај у односу на произвођаче јефтинијих цигарета, јер ће по основу повећања пропорционалне стопе претрпети и веће захватање износа акцизе.

Представници три компаније нису могли да прецизирају колико би у динарском износу категорија квалитетнијих цигарета била скупља, али су навели да тај износ може да се креће и до 20 динара.

Представници дуванске индустрије су навели да је предлог који је договорен подразумевао предвидљивост прихода у буџету а да, супротно томе, усвојеним амандманом се то не предвиђа већ се омогућава појава илегалне трговине и шверца цигарета, па по том основу и смањења пореског захватања пореских обвезника на тржишту.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије