Без поскупљења гаса и струје

Представници државног врха, на састанку код премијера Мирка Цветковића, одлучили да се цена гаса не повећава. Постигнута и сагласност да ни струја не поскупљује до априла, када би могло да се размотри повећање цене, али у висини пројектоване инфлације.

На састанку код премијера Србије Мирка Цветковића договорено је да за сада неће бити повећања цена гаса нити струје.

Струја неће поскупети до априла, а тада ће, највероватније, повећање цене бити највише осам одсто - колика је пројектована инфлација за 2009. годину, објашњено је у Влади.

Договорен је низ конкретних мера и активности које ће предузети Влада у циљу да се одржи текућа ликвидност предузећа "Србијагас".

"Тиме ће се омогући несметано снабдевање српског тржишта потребним количинама гаса", што је "Србијагас" дужан да обезбеди по закону, рекао је директор тог предузећа Душан Бајатовић који је присуствовао састанку.

Разматране су и перспективе развоја "Србијагаса", које ће остати у државном власништву и бити способно да инвестира у развојне пројекте, проширења и модернизације складишта гаса Банатски двор, изградње гасовода "Јужни ток", развоја дистрибутивног система и даљих пројеката гасификације Србије.

Помоћ Владе "Србијагасу"

"Влада ће обезбедити гаранције за кредитна задужења "Србијагаса" у току ове године, а у току наредне недеље размотриће се и могућност да се средствима из буџета помогне "Србијагасу", рекао је Бајатовић.

На састанку је договорено да "Србијагас" дорегиструје своју делатност за производњу струје, трговину нафтним дериватима и истраживањем и експлоатацију гаса.

Потврђена је неопходност да "Србијагас" преузме 24 одсто акција "Југоросгаса" и тиме повећа свој власнички удео у том предузећу на 49 одсто.

Разматрана је изградња гасних електрана у Новом Саду, Нишу и Новом Београду са одговарајућим иностраним партнерима, које би призводиле топлотну енергију.

Бајатовић је најавио да ће се размотрити и могућност да "Србијагас" конвертује своје потраживање према Метанолско-сирћетном комбинату из Кикинде и Азотари из Панчева, чиме би постао већински власник тих предузећа и тиме обезбедио покретање производње у њима.

Експлоатација уљних шкриљаца

"Србијагас" ће, према речима директора, тражити и концесију на експлоатацију уљних шкриљаца, јер Србија поседује једну од највећих резерви у Европи из којих се може добијати нафта и гас.

На састанку је договорено, нагласио је Бајатовић и да то јавно предузеће остане једини транспортер и оператор на систему високог притиска у Србији.

"Уверен сам да смо овим свеобухватним договором нашли најбоља решења за потрошаче гаса, било да се ради о индустрији, даљинским системима грејања или индивидуалним потрошачима , али и за тренутну позицију у којој се налази "Србијагас", закључио је Бјатовић.

Састанку, код премијера Цветковића, осим Бајатовића, присуствовали су и председник Србије Борис Тадић, заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министари финасија, економије и енергетике Диана Драгутиновић, Млађан Динкић и Петар Шкундрић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије