Нема штампања новца

Народна банка Србије одбацила тврдње да штампа новац и да је на помолу нова инфлација, оцењујући такве коментаре који су се појавили у јавности као нетачне и произвољне.

Народна банка Србије одбацила је данас тврдње да штампа новац и да је на помолу нова инфлација, оцењујући такве коментаре који су се појавили у јавности као нетачне и произвољне.

У саопштењу се истиче да је већа количина нових новчаница у оптицају "последица истовременог процеса исплата квалитетног новца и прераде и повлачења из оптицаја новчаница неподобних за оптицај".

НБС очекује да ће квалитет новца у оптицају расти и неколико наредних месеци, после чега ће се одржавати на високом нивоу.

Из централне банке подсећају да је једна од њених основних функција и обавеза "обезбеђење адекватног обима, квалитета и апоенске структуре новчаница у оптицају".

У складу са тим, НБС "утврђује годишњи план, по обиму и апоенској структури, за додатну израду новчаница, ради задовољавања редовних потреба готовинског платног промета, због замене новчаница неподобних за оптицај и за резерву у трезорима до наредног циклуса додатне израде новчаница".

Како се подсећа, централна банка крајем прошле године предузела је низ активности у вези са побољшањем квалитета новца у оптицају, које су се односиле првенствено на измену прописа и увођење машина у обраду новца.

Као резултат тих активности, "од половине децембра прошле године од банака је путем уплата примљена количина новчаница која је 2,5 пута већа од количине примљене у истом периоду претходне године".

У уплаћеном новцу налази се око 40 одсто новчаница које нису подобне за оптицај и које је потребно повући из оптицаја, пише у саопштењу.

"Овај проценат неподобних новчаница јасно указује на чињеницу да је квалитет новца у оптицају лош и да је укидање размене готовог новца између банака било апсолутно оправдано", истичу из централне банке.

НБС наводи да ће се кроз континуирани процес повлачења неподобног новца из оптицаја и његове замене кроз исплате банкама квалитетног новца који је обрађен у филијалама НБС и оригиналног, некоришћеног, новца из залиха израђеног новца, постепено поправити квалитет новчаница у готовинском платном промету Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије